Descentralizarea trebuie să fie cu efecte vizibile pentru cetăţeni, premier
https://www.ipn.md/ro/descentralizarea-trebuie-sa-fie-cu-efecte-vizibile-pentru-cetateni-premier-7967_1001526.html
„Trebuie să avem grijă ca descentralizarea să fie pusă în practică repede, corect şi cu efecte vizibile pentru cetăţeni”, a declarat premierul Vlad Filat, în deschiderea conferinţei internaţionale „Reforma de descentralizare: de la strategie la acţiuni”, desfăşurată marţi, 13 noiembrie, la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit premierului, pe parcursul a doi ani, printr-un amplu proces participativ, a fost aprobat conceptul acestei reforme şi au fost instituţionalizate platformele de discuţie şi conlucrare între autorităţile publice centrale şi cele locale. Vlad filat a remarcat că sunt elaborate şi un şir de documente care vizează transmiterea competenţelor pe sectoare. Ele urmează să fie aprobate până la finele acestui an.
Ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, a menţionat că are convingerea că procesul de descentralizare demarat în Republica Moldova va aduce efectele scontate, deoarece are la bază abordarea prin prisma drepturilor omului şi a egalităţii de gen.
Reprezentantul permanent adjunct al PNUD în Moldova, Narine Sahakyan, a spus că este foarte important ca toţi oameni, inclusiv cei din categoriile vulnerabile, să beneficieze în mod egal de beneficiile acestei reforme. ONU este gata să ofere în continuare sprijin Republicii Moldova, în special autorităţilor publice locale, pentru care reforma de descentralizare aduce noi oportunităţi, dar şi provocări.
Preşedintele Congresului Autorităţilor Publice Locale, Tatiana Badan, a menţionat că îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor din teritorii va fi principalul rezultat al descentralizării.
În cadrul conferinţei au fost prezentate rezultatele celor 100 de proiecte de consolidare a administraţie locale, de testare a politicilor de descentralizare implementate în localităţile Republicii Moldova, inclusiv în 30 de localităţi din stânga Nistrului. Proiectele au fost finanţate de donatorii care activează sub umbrela PNUD.
Conferinţa a fost organizată de Guvernul Republicii Moldova, cu susţinerea PNUD, UN Women, UNICEF, Ambasadei Suediei, Consiliului Europei şi Fundaţiei Soros Moldova. La eveniment au participat 140 de reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare, precum şi experţi naţionali şi internaţionali.