logo

Deputatul român Eugen Tomac și-a prezentat raportul de activitate


https://www.ipn.md/ro/deputatul-roman-eugen-tomac-si-a-prezentat-raportul-de-activitate-7965_1031167.html

Deputatul român Eugen Tomac și-a prezentat astăzi, la Chişinău, raportul de activitate. El a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre principalele realizări din perioada 2012 - 2016 în Parlamentul României, dar și despre inițiativele de viitor, transmite IPN:

Eugen Tomac a menționat că pe parcursul a patru ani a fost inițiatorul a mai multe proiecte de legi, printre care cea de instituire la data de 27 martie a Zilei Naționale a Unirii Basarabiei cu România, proiectul privind constituirea unei comisii parlamentare care să stabilească adevărul despre masacrul de la Fântâna Albă din 1941, dar și alte inițiative legislative ce țin de simplificarea procedurii de redobândire a cetățeniei României. Totodată, el a spus că a fost inițiatorului proiectului ce vizează votul prin corespondență.

„Am încercat să fortific din plin activitatea de deputat pentru a face mai vizibilă cauza Republicii Moldova în România. Am solicitat deputaților din România reducerea cu 90 la sută a taxelor consulare percepute în cadrul procesului de redobândire a cetățeniei românești, încât un certificat de naștere românesc să coste maximum 9 euro, față de 90 cum este în prezent, iar un pașaport  să coste 10 euro, față de 100 de euro cât este în prezent. Sunt onorat pentru funcția pe care am avut-o până acum. Am o singură motivație – să elimin obstacolele dintre cele două națiuni. ”, a spus Eugen Tomac.

El a spus că toată activitatea pe care a realizat-o în sprijinul Republicii Moldova i-a adus o singură calitate – „singurul om politic din România interezis în Federația Rusă”. „Acest lucru mă onorează, mă simt mult mai bine la Chișinău și București, unde sunt mulți români”, a spus Eugen Tomac.

Eugen Tomac a vorbit și despre Partidul Mișcarea Populară (PMP) din România. Deputatul român i-a prezentat pe cei doi candidați ai partidului în Parlamentul de la București care candidează din partea basarabenilor: Constantin Codreanu și Doru Dendiu. Eugen Tomac a spus că cei doi candidați vor reprezenta „cu mult devotament” cauza Republicii Moldova în Parlamentul României.

Amintim că în data de 11 decembrie, în România vor avea loc alegeri parlamentare. Pentru acest scrutin, în Republica Moldova vor fi deschise 35 de secții de votare.