Guvernul a aprobat Codul de etică şi conduită a deputatului. Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, a precizat că este o iniţiativă legislativă a deputaţilor şi că astfel de coduri există şi în alte ţări. Codul interzice deputatului să insulte, să ameninţe, să calomnieze, să îndemne la folosirea forţei, precum şi orice alte acţiuni care conduc la imparţialitate, conflicte de interese sau care aduc atingere exercitării obiective a atribuţiilor parlamentare, transmite IPN.
În cadrul relaţiilor internaţionale conduita deputatului sau modul de exprimare nu trebuie să aducă prejudicii imaginii Republicii Moldova. Codul mai prevede că deputatul este obligat să asigure informarea corectă şi la timp a cetăţenilor despre chestiunile de interes public.
Urmează să fie instituit şi un comisar pentru etică, care va fi selectat pe bază de concurs, nu din rândul deputaţilor. Comisarul va monitoriza respectarea normelor prevăzute de cod şi va elabora în baza observaţiilor sale un raport pentru Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului.
Pentru nerespectarea prevederilor Codului de etică, deputaţii ar putea fi sancţionaţi, inclusiv lipsiţi de dreptul la indemnizaţie sau chiar li se va suspenda temporar participarea la toate sau la o parte din activităţile Parlamentului.
Mandatul comisarului pentru etică, numit de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, va fi de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv.