Deputaţii spun că au de gând să muncească şi în vacanţă
https://www.ipn.md/ro/deputatii-spun-ca-au-de-gand-sa-munceasca-si-in-7965_983855.html
Sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului este pe final. Legiuitorii din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) nu au stabilit încă data ultimei şedinţe, dar spun că, indiferent când va avea loc aceasta, nu vor merge în vacanţă, vor continua să muncească în teritoriu.
Iniţial ultima şedinţă din sesiunea de primăvară-vară a fost stabilită pentru vineri, 16 iulie. Prelungirea activităţii sesiunii a fost decisă din cauza calamităţilor naturale din ţară. Potrivit Regulamentului Parlamentului, sesiunea de primăvară-vară se încheie cu o şedinţă la care spicherul prezintă un raport de activitate al legislativului în perioada sesiunii, după care au loc luări de cuvânt ale liderilor tuturor fracţiunilor.
O parte din deputaţi au declarat pentru Info-Prim Neo că activitatea sesiunii curente a fost una bună. Au fost adoptate legi noi, modificate cele cu carenţe, au fost efectuate o serie de armonizări la cadrul legislativ european etc. Deputatul fracţiunii PL, Valeriu Munteanu, regretă că din sala de şedinţe au lipsit câteva luni deputaţii din opoziţia comunistă. „Critica este benefică în Parlament, suntem departe de gândul că am avut o activitate perfectă”, a spus deputatul liberal. Liderul fracţiunii PL, Ion Hadârcă, la fel, este de părere că Parlamentul putea activa mai bine, dacă oponenţii comunişti nu veneau cu ultimatumuri şi diferite scenarii de torpilare.
Vicepreşedintele legislativului, Iurie Ţap, deputat PLDM, a spus că, deşi productivitatea muncii deputaţilor a fost mare, controlul parlamentar este mai puţin apreciat. Boicotarea şedinţelor în plen de către fracţiunea comunistă a adus prejudicii activităţii Parlamentului. „Deputaţii sunt aleşi pentru a lucra în cadrul Parlamentului”, a spus deputatul.
Reprezentantul grupului Mişcarea „Acţiunea Europeană”, deputatul Iurie Colesnic, a declarat pentru Info-Prim Neo că în actuala sesiune mai multe proiecte de legi, înaintate de către deputaţi încă din anul 2001, au avut şansa să fie aprobate. „Neprezenţa comuniştilor a fost benefică pentru că nu ne-au încurcat să lucrăm”, a subliniat Iurie Colesnic.
Pentru liderul grupului de deputaţi din formaţiunea „Moldova Unită”, Vladimir Ţurcan, actuala sesiune a fost cea mai veselă. Ţurcan spune că din cauza neînţelegerilor politice, provocate în special de către spicherul Mihai Ghimpu, deputaţii au uitat ce au de făcut în perioada de criză economică. „Faptul că Parlamentul nu este în deplină măsură funcţional a afectat rezultatele şi posibilităţile acestei sesiuni. Nu toate problemele puse pe ordinea de zi au fost examinate şi adoptate. Mai mult ne-am ocupat cu reglări de conturi”, a menţionat Vladimir Ţurcan.
Deputatul comunist Igor Dodon a spus că numărul de şedinţe şi de proiecte de legi adoptate în actuala sesiune este semnificativ mai mic decât cele din sesiunea precedentă. „Au avut loc de două ori mai puţine şedinţe din cauza lipsei de cvorum. „Fracţiunea PCRM a lipsit de la şedinţe pentru că nicio propunere de-a noastră nu a fost acceptată”, a declarat Dodon. Întrebat dacă fracţiunea comunistă va fi prezentă la şedinţa finală a sesiunii, Igor Dodon a spus că, probabil, nu.
Revenirea deputaţilor în sala de şedinţe este preconizată după referendumul constituţional din 5 septembrie.