logo

Deputaţii socialişti au părăsit şedinţa Parlamentului


https://www.ipn.md/ro/deputatii-socialisti-au-parasit-sedinta-parlamentului-7965_1023520.html

Fracţiunea Partidului Socialiştilor a luat decizia de a părăsi sala de şedinţe a Parlamentului pe motiv că pe ordinea de zi nu au fost acceptate mai multe iniţiative privind demiterea mai multor demnitari de stat. Deputatul socialist, Vlad Batrîncea, a declarat pentru jurnalişti că socialiştii revin la proiectul lor de hotărâre privind demiterea preşedintelui legislativului, Andrian Candu, deoarece acesta şi-ar impune propria agendă întregului Parlament, transmite IPN.

Vlad Batrâncea a subliniat că Republica Moldova este un stat capturat, iar aceasta se simte cel mai puternic şi clar în Parlament. „Atunci când se doreşte de a veni cu proiecte ce vizează interesul foarte clar al Republicii Moldova, al cetăţenilor, acest Parlament nu este funcţional. Am venit astăzi ca să continuăm acea agendă cu care venim de fiecare dată: demisia tuturor funcţionarilor corupţi. Noi nu ne limităm doar la un act de răfuială politică asupra PLDM-ului. Pe noi, pe socialişti, ne interesează demisia procurorului general, demiterea şefului de la CNA, demisia şefului de la CEC, demiterea şefului de la audiovizual şi a mai multor instituţii care nu au făcut faţa situaţiei. Am lăsat această alianţă în sală ca şi mai departe să se clarifice cu interesele meschine, cu interesele unor grupări, cu interesele unor aşa numite partide politice”, a spus parlamentarul.

Vlad Batrâncea a adăugat că într-o republică parlamentară deputaţii au tot dreptul să demită componenţa întreagă a CEC-ului, deoarece CEC-ul a fost numit de către Parlament. Totodată, acesta mai spune că deputaţii au tot dreptul de a iniţia procedura de demitere a directorului CNA-ului, deoarece a fost aprobat, întărit, învestit, de către Parlament, la fel şi ceea ce ţine de Procuratura Generală.

Iniţiativele socialiştilor de a demite mai mulţi funcţionari de stat nu au fost introduse pe ordinea de zi, deoarece nu au acumulat numărul de voturi necesare sau nu corespundeau legislaţiei.