logo

Deputații PAS vin cu amendamente la politica bugetar-fiscală


https://www.ipn.md/ro/deputatii-pas-vin-cu-amendamente-la-politica-bugetar-fiscala-7965_1078322.html

Deputații din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate propun mai multe amendamente la politica bugetar-fiscală și bugetul de stat pentru 2021, votate în primă în primă lectură. Printre acestea se numără aplicarea cotei zero la impozitul pe venitul reinvestit pentru întreprinderile micro, cu până la nouă angajați. În opinia parlamentarilor PAS, această măsură îi va ajuta pe cei mai vulnerabili agenți economici și îi va stimula să-și mențină angajații, să investească în afaceri, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, deputatul Radu Marian a declarat că, în perioada de criză, aproape jumătate din întreprinderi au raportat înjumătățirea veniturilor din vânzări. „Vreau ca toată lumea să înțeleagă faptul că fiecare afacere salvată înseamnă consum mai intens, economie care se poate menține, înseamnă mai mulți bani la buget pentru școli, drumuri sau pensii. De această măsură vor beneficia 50 de mii de companii, întreprinderi active. Și costurile pentru bugetul de stat nu sunt atât de mari – aproximativ 15-20 de milioane de lei, dar beneficiile pentru aceste întreprinderi sunt foarte importante”, explică deputatul.

O altă propunerea ține de eliminarea penalităților de întârziere a plății impozitelor din perioada 2020-2021, în cazul în care datoriile se eșalonează. „În această perioadă de criză pandemică, în special cei din domeniul HoReCa au avut mari dificultăți în a-și onora obligațiile fiscale, în special în ceea ce ține de plata contribuțiilor sociale la salariu. Și în cazul acestor întârzieri, autoritățile trimit ordine de incaso, ceea ce înseamnă că datoria se extrage automat din contul agenților economici. Și acest mod de operare a statului este mult mai dur în această perioadă de pandemie”, a notat deputatul.

Fracțiunea PAS propune și majorarea programului de garantare a creditelor până la două miliarde de lei. Este o inițiativă folosită pe larg în statele europene și reprezintă o soluție optimă pentru a asigura întreprinderile cu lichidități, menționează Radu Marian. Deputații mai propun instituirea cotei TVA de 12% pentru tranzacțiile în cadrul comerțului electronic.

„Din păcate, comerțul electronic în Moldova este subdezvoltat, cota acestuia reprezentând abia 1% din totalul vânzărilor. Ca să înțelegeți, în țările dezvoltate, în 2020, cota comerțului electronic reprezenta 70-80% din total. E clar că nu vom ajunge curând la această cifră, dar este important să înțelegem că există un spațiu foarte mare de creștere. Mai ales, în contextul pandemic, când toată lumea încearcă să iasă mai rar din casă, această măsură va impulsiona economia digitală”, a mai spus Radu Marian.