logo

Deputații Lozovan și Nesterovschi au rămas fără imunitate parlamentară


https://www.ipn.md/ro/deputatii-lozovan-si-nesterovschi-au-ramas-fara-imunitate-parlamentara-7965_1099548.html

Deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, membri ai Partidului politic Renaștere, au rămas fără imunitate parlamentară în vederea reținerii, arestării și trimiterii în judecată. Parlamentul a dat curs demersurilor procurorului general interimar depuse în acest sens, transmite IPN.

Reprezentanții Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități au declarat că Irina Lozovan a fost contactată telefonic și invitată la ședință, însă a refuzat să se prezinte.

În plen, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a declarat că ridicarea imunității parlamentare a fost solicitată aferent urmării penale unei cauze penale pornite în iunie 2023 pe faptul finanțării partidelor politice, grupurilor de inițiativă, concurenților electorali din surse interzise în proporții mari și pe faptul spălării de bani săvârșite de mai multe persoane. Ulterior, în august 2023, Procuratura Generală a dispus pornirea unei alte cauze penale în privința Irinei Lozovan în temeiul bănuielii rezonabile de acceptare cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat. Cauzele penale au fost conexate.

Potrivit lui, prin ordonanța din 4 iulie 2023 a fost recunoscut în calitate de bănuit Pavel Gîrleanu, soțul deputatei. „S-a constatat că în perioada 24 martie 2023-2 august 2023, împreună, au întreprins acțiuni pentru a-l determina pe primarul de Ocnița să renunțe la calitatea de membru al Partidului Socialiștilor și să adere la Partidul Renaștere, oferindu-i mijloace bănești și promisiunea că Partidul Renaștere are  susținere solidă financiară. Primarul a denunțat acest fapt organului de urmărire penală”, a comunicat procurorul general interimar.

Procurorii susțin că deputata cunoștea că banii sunt oferiți de un grup criminal organizat, condus de Ilan Șor, precum și faptul că proveniența banilor este ilegală. Chiar și așa, a acceptat finanțarea partidului. Inclusiv din acești bani a încercat să-l corupă pe primarul de Ocnița.

După ce a fost aprobată ridicarea imunității deputatei Lozovan, s-a purces la examinarea cererilor ce îl vizează pe deputatul Alexandr Nesterovschi. Ultimul a fost prezent în sala de ședințe.

Procurorul general interimar a declarat că parlamentarul este vizat într-o urmărire penală pornită în iunie pentru corupere pasivă. Ulterior, în septembrie a fost pornită o cauză penală pentru finanțarea ilegală a partidului din surse interzise de lege, săvârșită în proporții mari. Cauzele penale au fost conexate într-o procedură.

Ion Munteanu a precizat că în cadrul urmării penale s-a constatat că Nesterovschi, în calitate de deputat, aflându-se în țară, dar și Israel, a acceptat și primit de la persoane nestabilite, care acționau în interesul lui Ilan Șor, bani ce nu i se cuvin, în sumă nestabilită, pentru a părăsi fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. La fel, ar fi primit echivalentul a 5 mii de dolari lunar „pentru exercitarea altor atribuții de serviciu în calitate de deputat în interesul lui Ilan Șor”.

Alexandr Nesterovschi a declarat de la tribuna Parlamentului că „pentru prima dată în istoria țării o echipă care reprezintă flancul de stânga luptă cu adevărat pentru țară”. Potrivit lui, în ultima perioadă Partidul Renaștere a adunat circa 100 de mii de semnături pentru ca Partidul Acțiune și Solidaritate să fie declarat neconstituțional și în tot acest timp s-au făcut presiuni asupra formațiunii, iar acum s-a purces și la percheziții. Deputatul a îndemnat oamenii să nu le fie frică de guvernare.

Acesta și-a ținut discursul pe fundalul scandărilor din sală: „La pușcărie”. Deputații PAS au votat pentru ridicarea imunității lui Nesterovschi.