Deputații propun adoptarea unei „legi a deoffshorizării”. Prevederile stabilesc restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriate public-private, achiziții publice și concesiuni de lucrări și servicii pentru persoanele juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență. Restricțiile vizează și persoanele juridice în componența cărora figurează, direct sau indirect, persoane înregistrate sau cu reședință în astfel de jurisdicții. Proiectul a fost examinat de Comisia economie, buget și finanțe, transmite IPN.
„Legea deoffshorizării urmărește să ajusteze cadrul legislativ național în vederea asigurării implementării eficiente și comprehensive a angajamentelor asumate de Republica Moldova în domeniul prevenirii spălării banilor și asigurării transparenței fondurilor”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.
În acest sens, Parlamentul urmează să modifice Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, Legea cu privire la parteneriatul public-privat, Legea privind achizițiile publice, Legea cu privire la concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii. Iar Guvernul urmează să aprobe metodologia de stabilire a jurisdicțiilor ce nu implementează standarde internaționale de transparență, precum și lista acestora.
Proiectul va fi discutat în ședința plenară a Parlamentului.