Deputaţii din opoziţie s-au felicitat reciproc cu eşuarea alegerii preşedintelui ţării
https://www.ipn.md/ro/deputatii-din-opozitie-s-au-felicitat-reciproc-cu-esuarea-alegerii-7967_975905.html
Deputaţii din opoziţie s-au felicitat reciproc cu eşuarea alegerii preşedintelui ţării, iar fracţiunea majoritară i-a acuzat de atitudine antistatală, transmite Info-Prim Neo.
Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), a declarat la finele şedinţei legislativului din 3 iunie, că întreaga societate a fost în aşteptare ca opoziţia să nu trădeze votul lor de încredere.
„Din păcate maşina propagandistică a comuniştilor lucrează pe laturaţii mari, şi acuză opoziţia de toate, în scopul polarizării şi învrăjbirii societăţii. Este absolut ridicol să insişti că alegerea preşedintelui este singura soluţie pentru depăşirea crizei în care se află R. Moldova. Dimpotrivă, participarea noastră la votarea unui preşedinte comunist ar fi însemnat nu doar legitimarea fraudelor electorale, ci şi acordarea unui nou mandat pentru un regim autoritar, pentru o economie falimentară, pentru nerespectarea drepturilor omului în R. Moldova”, a spus Filat.
Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedintele Alianţei „Moldova Noastră”, a declarat că „la 3 iunie opoziţia a demonstrat că timpurile când interesele personale şi de partid erau puse mai presus decât voinţa alegătorilor au trecut”. „Astăzi opoziţia a oferit o lecţie de demnitate civică, drept urmare asistăm la înhumararea prostituţiei politice care a înflorit în societatea moldovenească în ultimii patru ani. Oamenii nu mai vor să trăiască într-un lagăr de concentrare, în care s-a transformat R. Moldova”, a opinat deputatul.
Untilă, la fel ca şi Filat, s-a adresat fracţiunii comuniste din parlament să nu dea vina pe opoziţie de crearea crizei politice, pentru că ei (comuniştii -n.r.) sunt unicii responsabili.
Corina Fusu, vicepreşedintele Partidului Liberal, i-a felicitat pe deputaţi cu faptul că a apărut o opoziţie consecventă şi demnă. „Pentru PL alegerile anticipate nu sunt un scop în sine. Pentru R. Moldova ele sunt o şansă oferită pentru a reabilita şi pentru a nu repeta fraudele alegerilor din 5 aprilie 2009 şi evenimentele tragice din 7 aprilie”, a menţionat Fusu. Parlamentara a cerut să fie asigurat accesul liber al opoziţiei la audiovizualul public, sistarea lucrărilor de reparaţie a Parlamentului şi Preşedinţiei, în condiţii de criză şi de neachitare a salariilor la bugetari.
La rândul său, Maria Postoico, liderul fracţiunii PCRM în legislativ, a acuzat opoziţia că a blocat, pentru a doua oară, alegerea preşedintelui ţării. „Ţara şi cetăţenii ei sunt aruncaţi în vâltoarea evenimentelor politice. Fracţiunea parlamentară comunistă a făcut tot posibilul pentru a nu admite evoluţia evenimentelor negative şi pentru ca imaginea ţării să nu aibă de suferit peste hotare. Noi considerăm că scenariul creat nu este deloc întâmplător. Totul a început cu evenimentele din aprilie. Opoziţia continuă să dea dovadă de o atitudine antistatală”, a conchis Postoico.
Nici la alegerile repetate din 3 iunie nu a fost ales preşedintele R. Moldova. Zinaida Grecianâi a acumulat 60 de voturi, cu unul mai puţin pentru a deveni preşedinte. La o altă şedinţă a legislativului, deschisă în aceeaşi zi, Vladimir Voronin a desemnat candidatura Zinaidei Grecianâi la funcţia de prim-ministru. Ea urmează până la viitoarea şedinţă, la 10 iunie, să prezinte echipa şi programul de guvernare a noului cabinet de miniştri.