logo

Deputaţii de la Chişinău susţin proiectul de securitate propus de SUA


https://www.ipn.md/ro/deputatii-de-la-chisinau-sustin-proiectul-de-securitate-propus-de-7965_1013098.html

Deputaţii din Republica Moldova susţin iniţiativa de a implica Moldova într-un proiect de securitate propus de către SUA pentru Europa de Est. Parlamentarii consideră că un astfel de proiect ar fi binevenit pentru ţară, care are nevoie de o consolidare a securităţii. Comentariile aleşilor au venit după ce preşedintele SUA, Barack Obama, a propus, la Varşovia, un miliard de dolari pentru un plan de securitate în Europa de Est. Iniţiativa trebuie să servească şi dezvoltării capacităţilor ţărilor care nu sunt membre NATO, cum ar fi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ, a declarat pentru IPN că, în ceea ce ţine de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, preşedintele american vorbeşte despre consolidarea şi întărirea capacităţilor de apărare. „Din câte înţeleg eu, se vorbeşte despre asistenţă pentru instruirea armatelor naţionale, un eventual suport pentru dotarea tehnică şi altele, adică nu includerea statelor într-un program colectiv. Eu cred că, dacă se va aproba acest program, atunci Republica Moldova ar trebui să fie foarte deschisă pentru a beneficia de el, întrucât armata naţională are nevoie de o utilare contemporană adecvată, militarii au nevoie de echipare şi instruire. Este o iniţiativă binevenită, pentru a consolida capacitatea de apărare a Moldovei, care, în calitatea sa de stat neutru, oricum trebuie să se poată apăra de posibili agresori”, a specificat deputatul.

Democratul Sergiu Sârbu a menţionat că nu s-a discutat la nivel oficial despre această propunere, dar părerea sa personală este că orice iniţiativă care vizează consolidarea securităţii în regiune este salutabilă. „Toţi ne dorim pace şi nu dă Doamne să avem un conflict aici. Orice ajutor din partea prietenilor externi este binevenit şi este important să nu poarte un caracter militar, deoarece suntem un stat neutru. Desigur, Moldova are nevoie de o astfel de susţinere, avem un conflict îngheţat pe teritoriu, în ţara vecină sunt conflicte militare şi ne trebuie ajutor pentru a menţine stabilitatea”, a spus Sergiu Sârbu.

Deputatul liberal-reformator Oleg Bodrug, vicepreşedintele Parlamentului, este absolut convins că Moldova are nevoie de un astfel de program. „Mai mult ca atât, noi am solicitat Curţii Constituţionale să explice ce înseamnă statutul de neutralitate al ţării. Nu înseamnă că vrem, neapărat, să intrăm într-un bloc, dar, în caz că avem diverse pericole care ţin de securitate, să avem dreptul să apelăm la o forţă care considerăm că este binevenită. În cazul de faţă, chiar coincide foarte bine această iniţiativă cu demersul nostru”, a spus Oleg Bodrug.

Deputatul liberal Valeriu Munteanu consideră că aceasta este o iniţiativă potrivită cu aspiraţiile liberalilor de a integra ţara în NATO. „Totul depinde de disponibilitatea noastră, de maturitatea clasei politice şi de infrastructura noastră de a putea absorbi ceea ce propun SUA. Cred că aceste documente vor fi primite cu mare deschidere la Tbilisi şi la Kiev, având în vedere disponibilitatea lor veche de a se integra în NATO. Cred că va fi privit cu reticenţă la Chişinău, dar în momentul când unii politicieni vor măsura chestiile acestea în bani, ar putea exista o deschidere şi aici. Considerăm că Moldova trebuie să renunţe la statul său păgubos de neutralitate şi să intrăm într-un circuit sigur de securitate sub auspiciile NATO”, a încheiat parlamentarul.

Deputaţii comunişti nu au comentat această iniţiativă, precizând că reacţiile vor veni după discuţii la nivel de Comitet Central.