logo

Deputații BCS critică intenția guvernării de a se retrage din CSI


https://www.ipn.md/ro/deputatii-bcs-critica-intentia-guvernarii-de-a-se-retrage-7965_1097105.html

Deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor critică intenția guvernării de a se retrage din Comunitatea Statelor Independente. Potrivit lor, declarațiile guvernanților, dar și acest gest este unul populist și făcut pe placul „curatorilor din Europa și de peste ocean”, însă nimeni nu s-a gândit la consecințele dezastruoase pentru economia și pentru cetățenii Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute la Parlament. La aceasta a participat și Igor Dodon, care și-a depus mandatul de deputat în octombrie 2021, transmite IPN.

„Noi considerăm că aceasta este o greșeală strategică și este o crimă împotriva sectorului real al economiei și cetățenilor Republicii Moldova. Atunci când guvernarea nu poate face față problemelor sociale, economice, tarifelor din sectorul energetic, guvernarea plasează pe agendă  subiecte care nu au nimic comun cu interesele cetățenilor. Vreau să-i întreb pe cei de la guvernare – ei au calculat efectul economic al ieșirii Moldovei din CSI?”, a spus Igor Dodon, secretar executiv al Partidului Socialiștilor.

Deputatul comunist Oleg Reidman susține că ideea retragerii Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este una demonstrativă, la „cererea partenerilor de dezvoltare”. În opinia sa, o atare decizie va avea consecințe serioase. Or, această Adunare reprezintă o platformă unde sunt discutate tot felul de probleme, se elaborează legi modele care pot sta la baza legislațiilor naționale etc. Ba mai mult, spune deputatul, în statele CSI locuiește și muncește un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova.

Deputatul socialist, Adrian Lebedinschi, Adunarea Interparlamentară a CSI le permite să aibă un schimb de experiență între deputații din mai multe țări. În altă ordine de idei, parlamentarul a spus că guvernarea uită că circa jumătate de milion de cetățeni moldoveni se află în țările CSI și percepe doar diaspora din Europa.

„Mai facem încă un apel către guvernarea actuală să oprească aceste declarații sterile, populiste și această demonstrare de loialitate față de cineva”, declarat socialistul Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului.

Acum o zi, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat Guvernului un demers prin care a solicitat inițierea procedurii de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI. Potrivit lui, după ce o țară fondator al CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi comunitate. Igor Grosu a mai spus că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu a ajutat-o să rezolve conflictul transnistrean și să scoată armata rusă de pe teritoriul statului.

Comunitatea Statelor Independente a fost creată la 8 decembrie 1991.