logo

Deputaţii au păreri împărţite privind proiectul de reformare a Procuraturii


https://www.ipn.md/ro/deputatii-au-pareri-impartite-privind-proiectul-de-reformare-a-procuraturii-7965_1018211.html

Deputaţii au păreri împărţite privind proiectul de reformare a Procuraturii

Deputaţii au păreri împărţite privind modul de alegere a procurorului general, stipulat în proiectul de lege ce vizează reforma procuraturii, care prevede că procurorul general ar urma să fie numit în funcţie de către şeful statului la propunerea Colegiului Superior al Procurorilor. Opiniile privind acest mecanism au fost lansate în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Deputatul PLDM, Valeriu Streleţ, susţine modalitatea respectivă de numire în funcţie a procurorului general. „Mecanismul cred că este unul reuşit. Am introdus acest termen de 7 ani pentru mandatul procurorului general pentru a asigura independenţa funcţiei. Tot din acest motiv suntem pentru aceia ca o persoană să aibă dreptul doar la un singur mandat de procuror general”, a spus fruntaşul liberal-democrat.

Reprezentantul PSRM, Vladimir Ţurcan, a declarat că este parţial de acord cu mecanismul propus pentru desemnarea în funcţie a procurorului general. „Nu suntem de acord cu durata mandatului de 7 ani. Este o perioadă prea lungă şi consider că este necesar de scurtat acest termen până la cinci ani. În rest, după cum le-am declarat şi reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia, suntem de acord să votăm amendamentele la Constituţie ce ţin de reforma Procuraturii”, a declarat Ţurcan.

Pe altă poziţie se află un alt deputat PCRM, Anatolie Zagorodnâi, care consideră că nu este nevoie de a reforma Procuratura. „Noi avem o lege cu privire la Procuratură din 2008. Proiectul acestei legi a fost avizat pozitiv de către experţi internaţionali. Poate că ar trebui de operat unele modificări la această lege, dar nu trebuie de schimbat. Nu cred că va fi exclusă influenţa politicului, în cazul când procurorul general va fi desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor, dacă e să luăm în considerare faptul că unii membri, cum este de exemplu ministrul justiţiei, vor fi desemnaţi din oficiu”, a conchis comunistul.

Într-o intervenţie telefonică, deputatul PL, Valeriu Munteanu, a spus că Partidul Liberal rămâne pe aceiaşi poziţie, procurorul general trebuie să fie o persoană din afara ţării.

Deputatul liberal a ţinut totodată să infirme ştirea lansată vineri de IPN precum că deputatul democrat Vladimir Plahotniuc ar fi vizitat sediul PL.

IPN precizează că un grup de experţi ai Comisiei de la Veneţia s-au aflat vineri în Republica Moldova pentru a se documenta privind proiectul de reformare a procuraturii moldoveneşti. Experţii au promis că vor prezenta un raport în luna martie 2015.