logo

Deputații au opinii controversate privind recunoașterea internațională a neutralității


https://www.ipn.md/ro/deputatii-au-opinii-controversate-privind-recunoastere-internationala-a-neutrali-7965_1068075.html

Solicitarea președintelui Igor Dodon către Alianța Nord-Atlantică de recunoaștere internațională a neutralității permanente a Republicii Moldova este mai degrabă o sperietoare. Neutralitatea, care și așa este stipulată în Constituția Moldovei, este o chestiune care nici nu cere să fie discutată la nivel internațional pentru că nimeni nici nu solicită aderarea Republicii Moldova la vreun bloc militar. Declarațiile au fost făcute de deputați din actualul Parlament în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul Jurnal TV, transmite IPN.

Deputata Partidului Democrat Monica Babuc susține că președintele Igor Dodon, care și-a atras către sine dosarul politicii externe în ultima perioadă, parcă ar lupta cu himerele din moment ce neutralitatea este stipulată în Constituția Republicii Moldova. Democrata menționează că șeful statului s-a opus vehement atunci când a apărut ideea deschiderii unui oficiu NATO la Chișinău. „Eu cred că în cazul dat, cumva, această problemă a neutralității este forțată pentru public și nu știu dacă este forțat din interior. Am senzația că este forțat din exteriorul acestei țări. Presupun că de către Rusia”, a afirmat Monica Babuc.

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Iurie Reniță este de părere că dacă în anul 1994 a existat o justificare pentru a include în Constituție termenul de neutralitate a țării, ulterior această idee a devenit o sperietoare pe care Federația Rusă o aplică în relația Republicii Moldova cu partenerii externi, în special cu NATO. „Niciodată nu s-a pus problema aderării Moldovei la NATO oricât de mult ne-am fi dorit. (...) Este o sperietoare special plasată pentru a ne ține la distanță și nu cumva să avansăm în cooperarea absolut necesară cu NATO”, a menționat Iurie Reniță. Deputatul se întreabă ce fel de neutralitate permanentă poate fi recunoscută în timp ce există o armată rusească pe teritoriul Republicii Moldova?

Deputatul socialist Grigore Novac susține că în societate există diverse opinii, inclusiv în mediul politic privind neutralitatea Republicii Moldova. „Părerile sunt împărțite atât printre cetățeni, cât și între politicieni, dar cu siguranță majoritatea populației Republicii Moldova își dorește un statut de neutralitate permanentă așa cum este consfințită în Constituție și să nu aderăm la eventuale blocuri militare”, menționează parlamentarul. În opinia lui, este acceptabilă o cooperare cu anumite blocuri militare, dar nu și o eventuală aderare. Grigore Novac spune că președintele Igor Dodon pledează pentru recunoașterea internațională a neutralității Republicii Moldova pentru că multe curente politice din țară pledează pentru aderarea la NATO.

În cadrul unei întrevederi recente cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Igor Dodon a pus în discuție chestiunea ce ține de recunoașterea internațională a neutralității Republicii Moldova.