Deputaţii ar putea cumula şi alte funcţii timp de 6 luni
https://www.ipn.md/ro/deputatii-ar-putea-cumula-si-alte-functii-timp-de-6-7965_978333.html
Deputaţii ar putea cumula şi alte funcţii timp de 6 luni. Un proiect de modificare a Legii despre statutul deputatului va fi discutat săptămâna viitoare. „Modificarea propusă face posibil ca la exercitarea unor funcţii importante în stat să poată fi numite persoane din corpul deputaţilor, pentru un termen de până la şase luni”, a declarat pentru Info-Prim Neo Ion Pleşca, preşedintele Comisiei parlamentare juridică, numiri şi imunităţi.
Dacă proiectul nu va fi votat, 9 miniştri, printre care şi prim-ministrul Vlad Filat, vor mai putea participa la şedinţele Parlamentului doar până la 25 octombrie. Legislaţia în vigoare prevede că situaţia de incompatibilitate trebuie să fie înlăturată în 30 de zile de la apariţia acesteia.
Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor se revoltă de fiecare dată, când la şedinţele legislativului participă cei nouă miniştri şi primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă. Grigore Petrenco, deputatul fracţiunii PCRM, insistă ca mandatele de deputat ale miniştrilor să fie declarate vacante. „Deja de câteva săptămâni această chestiune nu este inclusă în ordinea de zi. Dorin Chirtoacă până astăzi deţine funcţia de deputat şi de primar al oraşului Chişinău. Sunt două funcţii incompatibile. Aceeaşi situaţie este şi cu miniştrii care deţin şi funcţia de deputat”, a declarat Petrenco.
„Aici vorbim nu doar despre nerespectarea delimitării puterilor în stat, dar şi despre uzurparea puterii. Domnul Chirtoacă de jure şi-a depus mandatul, iar de facto participă la şedinţe, votează, apare la tribuna Parlamentului”, a mai spus Petrenco.
Leonid Bujor, deputatul fracţiunii Alianţa „Moldova Noastră”, ministru al educaţiei, spune că, tălmăcind legea, pe 25 octombrie, cel târziu, miniştrii urmează să depună cerere de renunţare la funcţia de deputat. „Intervenţiile unor colegi din Parlament în cazul lui Dorin Chirtoacă nu sunt justificate. Noi am avut un caz când după alegerile din 5 aprilie, miniştrii guvernului Greceanâi s-au aflat în Parlament mult mai mult decât o lună de zile. Şi-au schimbat atitudinea după alegerile din 29 iulie, când au văzut că se constituie AIE şi dânşii vor fi în opoziţie”, a subliniat Leonid Bujor.
Ion Pleşca a menţionat că procedura când se declară vacante funcţiile de deputat şi sunt validaţi deputaţii supleanţi durează cam o săptămână. „Deputaţii îşi depun mandatul, iar comisia juridică, numiri şi imunităţi examinează cererile, prezintă un raport în plenul legislativului şi declară vacante aceste funcţii. Hotărârea Parlamentului este transmisă Comisiei Electorale Centrale (CEC), iar CEC prezintă numele supleanţilor Curţii Constituţionale pentru validare”, a explicat Pleşca.
Deputaţii, care deţin şi funcţia de ministru, vor putea participa la alegerea şefului statului, preconizată pentru ziua de vineri, 23 octombrie.