Deputaţi din opoziţie solicită reluarea transmisiei în direct a şedinţelor Parlamentului la posturile publice de radio şi TV
https://www.ipn.md/ro/deputati-din-opozitie-solicita-reluarea-transmisiei-in-direct-a-sedintelor-7967_966714.html
Un grup de deputaţi din opoziţie a înaintat o iniţiativă legislativă prind obligativitatea transmiterii în direct a şedinţelor Parlamentului. Anunţul a fost făcut în şedinţa de joi, 4 octombrie, a Legislativului de către deputatul Alianţei „Moldova Noastră”, Gheorghe Susarenco.
Susarenco a solicitat conducerii Parlamentului să includă acest proiect în ordinea de zi a unei dintre şedinţele apropiate ale Legislativului.
În proiect se propune modificarea sintagmei „...pot fi transmise în direct la posturile publice naţionale de radio şi televiziune…” cu “…se transmit în direct la posturile publice naţionale de radio şi televiziune.”
Potrivit autorilor iniţiativei legislative, transmiterea şedinţelor plenare ale Parlamentului la posturile publice, asigurată în perioada anilor 2005-2006, a fost susţinută de către majoritatea cetăţenilor ţării, de către partidele politice, societatea civilă şi organismele internaţionale. Practica transmiterii în direct a şedinţelor plenare ale Parlamentului, fie la posturile naţionale, fie la posturi speciale de televiziune, este una dintre condiţiile de bază ale dezvoltării statelor europene, în special a celor cu o democraţie tânără şi cu o societate civilă fragilă.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, deputatul Vladimir Filat a solicitat urgentarea adoptării unei decizii privind permisiunea transmiterii în direct a şedinţelor de către postul privat de radio “Vocea Basarabiei”
Parlamentul a aprobat la 23 martie modificări în Regulamentul său de activitate, anulând obligativitatea posturilor naţionale de radio şi televiziune să transmită şedinţele în plen. Decizia a fost publicată în aceeaşi zi, în „Monitorul Oficial al R. Moldova”. Proiectul a provocat atunci discuţii şi dezbateri în contradictoriu printre deputaţi, pe o durată de mai bine de 2 ore. Acesta a fost susţinut de către deputaţii comunişti şi cei creştin-democraţi. În semn de protest Susarenco a părăsit atunci fracţiunea creştin democrată.