logo

Deputaţi din opoziţie: Respingerea iniţiativei referendumului constituţional trebuia evitată


https://www.ipn.md/ro/deputati-din-opozitie-respingerea-initiativei-referendumului-constitutional-treb-7965_1026431.html

Deputaţii din opoziţia parlamentară, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, şi socialistul Vlad Bătrâncea, au criticat deicizia Comisiei Electorale Centrale de a respinge iniţiativa Platformei DA privind referendumul constituţuional. În replică, preşedintele CEC, Iurie Ciocan, i-a acuzat pe deputaţi că fac politică pe seama nenorocirii oamenilor. Declaraţiile au fost fost făcute în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PRO TV Chişinău”, transmite IPN.

Vadim Pistrinciuc a declarat că CEC trebuia să evite decizia respectivă. „Este un subiect sensibil, este vorba despre voinţa populară. Luând în consideraţie numărul de semnături, acest subiect putea fi rezolvat şi în Parlament. Este vorba de peste 400 de mii de semnături. CEC cel puţin trebuia să examineze măcar o parte din ele”, a spus  fruntaşul liberal-democrat.

Vlad Bătrâncea susţine că iniţiativa Platformei DA a fost un test, pe care CEC l-a ratat: „Iurie Ciocan, fiind audiat în Parlament, nu a prezentat argumente plauzibile. Ceea ce a făcut CEC demonstrează că intrăm într-o situaţie de dictatură”, a notat deputatul.

În replică, Iurie Ciocan a declarat într-o intervenţie telefonică că fiecare semnătură a fost verificată. „După ce am examinat dosarul, am decis să ne expunem pe neîncadrarea acestui volum în normele constituţionale. Noi îi înţelegem pe aceşti 400 de mii de cetăţeni, dar trebuie să respectăm legea, deoarece am depus jurământul pe Constiuţie. Aleşii poporului nu au decât să opereze modificări la legislaţie. Politicienii, atât cei de dreapta, cât şi cei de stânga, fac politică pe nenorocul a 400 de mii de oameni”, a declarat preşedintele CEC.

Pe 30 martie, CEC a respins propunerea grupului de iniţiativă, creat de către Platforma „Demnitate şi Adevăr”, pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional, cu majoritatea voturilor. Atunci, preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat că propunerea a fost respinsă întrucât semnăturile adunate de către membrii grupului nu întrunesc condiţiile de validitate.