Deputaţi din opoziţie au înaintat o moţiune simplă privind libertatea presei şi de expresie
https://www.ipn.md/ro/deputati-din-opozitie-au-inaintat-o-motiune-simpla-privind-libertatea-7965_965412.html
Un grup de 15 deputaţi din opoziţie a înaintat vineri, 29 iunie, o moţiune simplă pe tema „Libertatea presei şi libertatea de expresie sunt sugrumate”.
Potrivit autorilor moţiunii, una dintre involuţiile cele mai îngrijorătoare din R. Moldova, în ultimii ani, o reprezintă politica sistematică a guvernării comuniste de monopolizare a discursului public, de limitare a libertăţii de expresie, prin măsuri de ordin legislativ sau prin presiuni ori imixtiuni economico-financiare şi administrative, ca şi prin încercări de subordonare directă sau indirectă a presei scrise şi audiovizuale, publice şi private. În ansamblul lor, aceste acţiuni riscă să afecteze grav însuşi procesul democratic din R. Moldova, susţin semnatarii moţiunii.
În document se menţionează că imixtiunea politico-guvernamentală pe piaţa mass-media s-a manifestat în alocarea de fonduri bugetare instituţiilor media guvernamentale şi celor partizane; în activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului; prin aplicarea unui tratament economico-financiar diferenţiat şi discriminatoriu în privinţa operatorilor de media şi în activitatea unor medii de informare etc.
În nota informativă se mai menţionează că lipsa de reacţie a actualilor guvernanţi în cazul jurnaliştilor agresaţi şi maniera de încurajare a acestor agresiuni ilustrează atitudinea arogantă şi de dispreţ a Guvernului la adresa presei din RM. Toate aceste acţiuni au avut ca rezultat limitarea şi încălcarea libertăţii de exprimare, ceea ce constituie un grav atentat la democraţie şi un obstacol de netrecut în calea integrării europene.
Proiectul prevede ca prim-ministrul să ia sub control personal implementarea Legii privind accesul la informaţie, precum şi a Planului de acţiuni UE–RM în ceea ce priveşte angajamentele de asigurare a libertăţii presei şi de exprimare; ministrul Afacerilor Interne să întreprindă acţiuni legale pentru a urgenta soluţionarea cazurilor de agresiuni asupra jurnaliştilor şi să nu mai admită intimidări sau alte tipuri de abuzuri în privinţa jurnaliştilor care îşi exercită profesia; iar Guvernul să stopeze imixtiunile guvernamentale economico-administrative în dezvoltarea pieţei mass-media şi să respecte principiul liberei concurenţe între operatorii de media.
Deputatul Igor Klipii a solicitat spicherului Marian Lupu să dispună iniţierea procedurii legale de dezbatere a acesteia. Moţiunea a fost semnată de 14 deputaţi din opoziţie, care nu fac parte din nicio fracţiune parlamentară, precum şi de deputatul fracţiunii PD Vladimir Filat.