logo

Deputaţi din 5 ţări discută la Chişinău despre rolul parlamentelor în combaterea corupţiei


https://www.ipn.md/ro/deputati-din-5-tari-discuta-la-chisinau-despre-rolul-parlamentelor-7965_1009176.html

Parlamentul are un rol fundamental în combaterea corupţiei,  dat fiind instrumentele de care dispune, de adoptare şi monitorizare a implementării legilor, dar şi societatea trebuie să conştientizeze că acest fenomen poate nu poate fi combătut fără un efort comun. Subiectul a fost abordat luni, 18 noiembrie, în cadrul unui seminar regional desfăşurat la Chişinău, transmite IPN.

Deputaţi din Serbia, România, Ucraina, Georgia şi Moldova s-au întrunit la Chişinău, pentru două zile, în care vor discuta despre rolul legislativelor în combaterea corupţiei.

Igor Corman, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a menţionat în combaterea corupţiei este important ca Parlamentul să creeze standarde de integritate, ce vor fi utilizate în vederea eficientizării activităţii instituţiilor publice şi să ofere instrumentele necesare pentru buna îndeplinire a sarcinilor acestora. Şeful legislativului a mai spus că trebuie să fie modificată şi mentalitatea oamenilor. „Când vor înţelege oamenii că nu trebuie să meargă să-şi rezolve problemele dând mită, dar trebuie prin metode legale să contribuie la aceea ca să excludem acest fenomen din viaţa noastră, atunci vom vedea rezultate”, a spus Igor Corman.

Rezidentul coordonator ONU, Nicola Harrington-Buhay, a spus că abordarea problemelor de corupţie este esenţială pentru ţările cu democraţii vibrante şi sănătoase. „Noi considerăm sprijinul acordat legislatorilor moldoveni drept unul vital, în condiţiile în care ei au rolul de a monitoriza implementarea legislaţiei naţionale şi a angajamentelor internaţionale ale ţării în cadrul Convenţiei ONU pentru Combaterea Corupţiei”, a subliniat Nicola Harrington-Buhay.

Corupţia frânează dezvoltarea ţării. De această părere sunt 80% din moldoveni, potrivit datelor cu care operează Transparency International Moldova. Moldovenii plasează corupţia pe locul trei pe lista problemelor cu care se confruntă, după sărăcie şi şomaj. Iana Spinei, expert Transparency Internaţional Moldova, a menţionat că legislativul ocupă o poziţie de bază în prevenirea corupţiei. Voinţa Parlamentului de a preveni şi contracara corupţia este o precondiţie pentru diminuarea nivelului de corupţie în Republica Moldova.

Republica Moldova a semnat Convenţia ONU  împotriva corupţiei în 2004 şi a ratificat-o în 2007, angajându-se să elaboreze măsuri eficiente de combatere a corupţiei. În 2011, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Strategia naţională anti-corupţie pentru 2011-2015, care are drept scop să reducă nivelul corupţiei în sectorul public şi privat şi să creeze condiţii pentru toleranţa zero faţă de corupţie. Combaterea corupţiei este de asemenea una din condiţiile principale pentru calea integrării europene aleasă de Moldova.

Seminarul, de două zile, este organizat de Parlamentul Republicii Moldova, cu sprijinul Programului PNUD pentru Democraţie, finanţat de Guvernele Danemarcei şi Suediei.