Partidul Comuniştilor este formaţiunea cel mai bine reprezentată de femei la nivel central şi local. Despre aceasta a spus deputata comunistă, Oxana Domenti, la a III-a ediţie a Forumului public „Parteneriat pentru o Moldovă Incluzivă şi Prosperă - Femeile Contează!”. Parlamentara a adăugat că mereu a considerat că femeile trebuie promovate pentru meritocraţie, poate mai puţin în baza anumitor cote. Totuşi comuniştii vor fi solidari cu partidele şi organizaţiile societăţii civile care insistă pe introducerea obligatorie a cotelor de gen, transmite IPN.
„A fost un eveniment în care ne-am auzit unii pe alţii şi am obţinut răspunsuri la întrebările avute. Am discutat aici despre stigmatizarea care există în societate cu privire la rolul femeilor, referitor la declaraţiile sexiste. Noi în primul rând vom promova o femeia motivată, competentă, activă. Prin exemplul propriu, noi singure vom fi active şi vom înainta proiecte utile”, a comunicat deputata.
Potrivit Oxanei Domenti, femeile antreprenoare au vorbit despre reconcilierea vieţii de familie cu cea profesională. Deputaţii comunişti au venit cu iniţiative legislative prin care încearcă să motiveze femeile să stea mai puţin în concediul de îngrijire a copilului. „Propunem ca primul an de îngrijire să fie cel mai bine plătit, cu până la 75% din veniturile obţinute anterior. Următorii doi ani să fie plătiţi mai puţin astfel încât femeile să-şi dorească să revină la muncă pentru a nu-şi pierde abilităţile”, a spus parlamentara.
Pentru a susţine femeile să revină în câmpul muncii, comuniştii îşi propun înaintarea iniţiativelor de dezvoltare şi a tuturor serviciilor sociale respective. „În acest sens avem o iniţiativă legislativă privind dreptul familiilor de a beneficia de servicii de îngrijire a copilului începând cu vârsta de 2 ani şi nu de 3 cum este acum. Am vorbit despre finanţarea a astfel de servicii şi despre necesitatea de a susţine iniţiativele private în acest sens”, a spus Oxana Domenti.
O problemă comună constată de deputată în toate grupurile este lipsa de finanţare a serviciilor sociale. Toate femeile au spus că există servicii dezvoltate bune, care au fost pilotate cu susţinerea partenerilor externi, dar acum, din lipsă de finanţare, aceste servicii sunt pe cale să se închidă. Femeile participante au menţionat şi necesitatea unei legi privind antreprenoriatul social. „Vom face astfel încât să avem o astfel de lege până la finele anului, acum analizăm cele mai reuşite modele internaţionale. Am depistat că există o problemă în integrarea femeilor în câmpul muncii după ce petrec o anumită perioadă îngrijind copilul şi este necesar acest antreprenoriat social”, a spus parlamentara.
Oxana Domenti a adăugat că o problemă comună este că în diferite domenii există legi bune, dar ele nu funcţionează. Aceasta a comunicat că va folosi platforma Comisiei drepturile omului, dar şi cea a fracţiunii, pentru a face anumite presiuni asupra Guvernului ca să se execute legile.