logo

Deputata Alina Zotea susţine modificările în legislaţie pentru asigurarea egalităţii de gen


https://www.ipn.md/ro/deputata-alina-zotea-sustine-modificarile-in-legislatie-pentru-asigurarea-egalit-7965_1024360.html

Parlamentara Alina Zotea, din fracţiunea Partidului Liberal, optează pentru  o participare mai largă a femeilor în procesul decizional, prin introducerea cotei de cel puţin 40% candidaţi-femei pe listele electorale.

„Susţin cu ardoare, alături de colegii mei liberali, proiectul nr. 180 din 15 mai 2014 privind promovarea egalităţii de gen şi creşterea ponderii de participare a femeilor în procesul decizional. Clasa politică din Republica Moldova trebuie să facă eforturi pentru sporirea prezenţei feminine în luarea deciziilor şi în ocuparea funcţiilor în structurile de conducere”, a spus Alina Zotea, contactată de IPN.

Republica Moldova se clasează pe ultimele locuri în ceea ce priveşte rata femeilor în poziţiile decizionale. Şansa de a ajunge în topuri ar fi includerea cotei de 40%.„Femeile au aceleaşi şanse pe care le au şi bărbaţii, de aceea ele trebuie să participe activ în viaţa politică. La alegerile locale din 2015, s-a demonstrat  că doamnele pot concura alături de bărbaţi şi pot câştiga din primul tur. Noi trebuie să urmăm exemplul Uniunii Europene, care şi-a propus ca femeile să se regăsească în proporţie de 50% în Parlamentul European şi în Comisia Europeană”, a remarcat parlamentara.

Alina Zotea spune că această iniţiativă trebuie sprijinită de bărbaţii din Parlamentul Republicii Moldova dacă îşi doresc cu adevărat o democraţie europeană. Femeile deputate nu au de ce să-i convingă pe bărbaţi că sunt utile şi importante în viaţa politică fiindcă activităţile pe care le-au făcut împreună de-a lungul istoriei a demonstrat că femeile pot deţine funcţii-cheie, sunt competente şi luptătoare.

Modificările în legislaţie privind asigurarea egalităţii de gen au fost aprobate în primă lectură şi urmează să fie supuse votului în lectură finală.