Deputat de opoziţie cere MAI, SIS şi PG să investigheze incidentele din cadrul Caravanei de retragere a armatei ruse
https://www.ipn.md/ro/deputat-de-opozitie-cere-mai-sis-si-pg-sa-investigheze-7965_971995.html
Deputatul neafiliat Anatol Ţăranu, vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal (PNL), a cerut joi, 9 octombrie, în plenul Parlamentului, Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Serviciului pentru Informaţii şi Securitate (SIS) şi Procuraturii Generale (PG) să investigheze incidentele iscate în timpul desfăşurării Caravanei de retragere a armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Anatol Ţăranu a solicitat SIS să examineze acţiunile tinerilor din Bălţi care au atacat manifestanţii, după unele date, membri ai organizaţiei comsomoliste din Bălţi a Partidului Comuniştilor, care „s-au dedat unor acte de huliganism, lansând apeluri şi lozinci de ură interetnică, având posibile consecinţe periculoase pentru stabilitatea socială şi politică a R. Moldova”.
„Este bine cunoscut faptul că trupele militare ruse staţionează ilegal pe teritoriul R. Moldova şi sunt percepute în opinia publică ca forţe de ocupaţie, această calitate fiind susţinută şi de constatările oficialilor din Moldova. În aceste condiţii, sunt de neconeput acţiunile poliţiei din Chişinău şi Bălţi, dar şi ale unor grupuri de tineri vorbitori de limbă rusă, care au împiedicat prin acţiuni violente manifestarea paşnică de apărare a prevederilor Constituţiei R. Moldova despre neutralitatea statului”, şi-a motivat interpelarea deputatul. „R. Moldova se află în preajma anului electoral când creşte numărul acţiunilor stradale cu un conţinut socio-politic, care riscă în aceste condiţii să ducă la lupte corp la corp, aşa cum s-a întâmplat la Bălţi, unde poliţia municipală nu a intervenit în apărarea protestatarilor paşnici”, a mai spus Anatol Ţăranu.
Ţăranu a cerut PG să se sesizeze în legătură cu acţiunile poliţiei şi a grupării de tineri de la Chişinău şi Bălţi, iar MAI să efectueze anchete de serviciu pentru a stabili legalitatea acţiunilor poliţiei, care, potrivit lui, s-a opus desfăşurării unor manifestaţii paşnice. Deputatul a cerut să fie informat dacă au fost intentate dosare penale poliţiştilor şi superiorilor lor, dacă au fost identificaţi şi traşi la răspundere tinerii de la Bălţi.
De asemenea, în debutul şedinţei parlamentare, Anatol Ţăranu a propus din partea a cinci deputaţi de opoziţie să fie creată o comisie parlamentară specială pentru a investiga incidentele de la Chişinău şi Bălţi. Propunerea nu a fost acceptată pentru că, în conformitate cu regulamentul Parlamentului, doar un număr minim de 5% (şase deputaţi) poate propune instituirea unei comisii.
MAI, SIS şi PG au la dispoziţie două săptămâni pentru a răspunde în plenul Parlamentului la solicitarea deputatului.