logo

Depuneri de flori pentru cei care au luptat împotriva nazismului


https://www.ipn.md/ro/depuneri-de-flori-pentru-cei-care-au-luptat-impotriva-nazismului-7967_1012590.html

Mii de persoane, în frunte cu veteranii celui de-al doilea război mondial, au depus flori în dimineaţa zilei de vineri, 9 mai, la Memorialul „Eternitatea” din capitală, în memoria celor care au căzut pe câmpul de luptă. În acest an se împlinesc 69 de ani de la sfârşitul conflictului armat de amploare, care a luat milioane de vieţi. La manifestaţie a fost prezentă şi conducerea ţării, care a venit cu discursuri în faţa mulţumii, transmite IPN.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a menţionat că rănile războiului nu vor fi vindecate niciodată, iar politicienii ar trebuie să facă tot posibilul să nu repete greşelile trecutului. Totodată, oficialul a declarat că pacea şi unitatea ar trebui să fie valorile tuturor politicienilor de astăzi.

„Astăzi ne amintim de sacrificii şi le mulţumim tuturor celor care au luptat. Ziua de 9 mai ne aminteşte de întunericul şi tragedia cauzată de război. Este o zi care ne aminteşte cât de mult am pierdut, este o zi pentru cei care şi-au pierdut viaţa pentru pacea pe care astăzi o preţuim atât de mult. Rănile războiului nu se vor vindeca niciodată. Ne închinăm în faţa veteranilor de război”, a declarat speakerul.

Igor Corman a mai spus că Ziua Europei, care este de asemenea marcată pe 9 mai, este ziua păcii şi unităţii, şi această zi trebuie să ne unească pe toţi.

În discursul său, prim-ministrul Iurie Leancă a declarat că 9 mai este Ziua Victoriei şi a eroilor căzuţi pentru dreptate şi pace. „ Îmi doresc ca această zi să fie un motiv de speranţă. Să realizam un adevăr simplu. Adevăraţii biruitori sunt cei care păstrează pacea. Curajul şi răbdarea, devotamentul şi dreptatea, credinţa faţă de patrie”.

La rândul său, şeful statului Nicolae Timofti a spus că socoteşte nepotrivită tendinţa unor forţe politice de la noi şi de peste hotare de folosire în această zi de 9 mai a unor clişee propagandistice din perioada totalitarismului sovietic şi că aceste vestigii nu-şi mai au locul în epoca în care trăim. Totodată, şeful statului a ţinut să menţioneze că pe 9 mai este sărbătorită şi Ziua Europei, „sărbătoare a păcii, unităţii şi toleranţei. Valori pe care le împărtăşim şi noi”.

Potrivit informaţiilor Ministerului Apărării, în Moldova mai sunt 2 mii de veterani ai celui de-al doilea război mondial. În conformitate cu decizia Guvernului, toţi veteranii vor primi astăzi, 9 mai, compensaţii în valoare de 1 000 de lei, iar cele aproximativ 900 de văduve - câte 800 de lei. În total, pentru acordarea acestor indemnizaţii, Guvernul a alocat circa 4 milioane de lei.