logo

Depresia devine o problemă gravă la nivel mondial, inclusiv în Moldova


https://www.ipn.md/ro/depresia-devine-o-problema-grava-la-nivel-mondial-inclusiv-in-moldova-7967_1033833.html

Specialiștii atenționează asupra faptului că în următorii zece ani la nivel mondial depresia va deveni cea mai gravă problemă a populației, depășind bolile cardiovasculare, dar şi traumatismele, transmite IPN.

Vineri, 7 aprilie, la o masă rotundă organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, Nicolae Roşca, şeful Secţiei controlul şi prevenirea bolilor netransmisibile din cadrul Centrului de Sănătate Publică al municipiului Chişinău, a spus că depresia câștigă teren în rândul copiilor, adolescenților şi al tinerilor. 25 la sută din populația Republicii Moldova este afectată de depresie.

„Dacă în următorii ani nu se vor lua măsuri la nivel global, depresia se va afla pe locul I. În prezent depresia afectează 5% din populația globului”, a menționat Nicolae Roşca.

Grupurile de risc sunt persoanele tinere. În Moldova numărul femeilor care suferă de depresie este de două ori mai mare decât în cazul bărbaților.

Profesorul Universității de Medicină, Ghenadie Cărăuş, a spus că asistăm, cu părere de rău, la o creștere a cazurilor de depresie. „Depresia afectează în mare parte oamenii de 25 – 45 de ani. Aceasta înseamnă că această maladie afectează persoanele tinere, apte de muncă. Regretăm că în aproape jumătate din cazuri, depresia nu este depistată la timp, este trecută cu vederea”, a declarat Ghenadie Cărăuş.

Aurelia Eşanu, reprezentant al Direcției sănătate a municipiului Chișinău, a precizat că, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, către 2020, în lume depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecțiunile cardio vasculare. „Factorii care cauzează depresia sunt sărăcia, bolile grave, mediul social în care se află persoana, cazurile de dizabilitate, discriminarea, șomajul, abuzul de alcool şi de substanțe narcotice”, afirmă Aurelia Eşanu.

Ziua Mondială a Sănătății este marcată începând cu 7 aprilie 1948. În fiecare an, subiectele evenimentului sunt diferite şi reflectă un domeniu prioritar ce prezintă motive de îngrijorare pentru OMS. Tema aleasă pentru acest an este depresia, boala care afectează oameni de toate vârstele şi capătă contur tot mai accentuat.