Deprecierea leului a fost cauzată de tentativele extrapolării crizei financiare internaţionale pe piaţa din R. Moldova, susţine guvernatorul BNM
https://www.ipn.md/ro/deprecierea-leului-a-fost-cauzata-de-tentativele-extrapolarii-crizei-financiare-7966_971751.html
Deprecierea leului moldovenesc faţă de dolarul SUA şi euro pe parcursul ultimei săptămâni nu a avut la bază factori obiectivi, ci a fost cauzată de tentativele extrapolării consecinţelor crizei financiare internaţionale pe piaţa din R. Moldova. La moment, însă, nu există careva pericol ca aceste consecinţe ale crizei să fie resimţite pe piaţa internă, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Leonid Talmaci, citat de Info-Prim Neo.
Guvernatorul a prezentat joi, 25 septembrie, în plenul Parlamentului o informaţie cu privire la situaţia de pe piaţa valutară. Leonid Talmaci a declarat că sistemul bancar dispune de destule resurse pentru a-şi onora obligaţiunile sale şi extinderea în continuare a operaţiunilor de creditare, iar BNM dispune de rezerve valutare suficiente pentru a atenua fluctuaţiile excesive ale cursului de schimb. La 25 septembrie, consiliul de administraţie BNM a micşorat rata de bază cu 1,5 puncte procentuale şi norma rezervelor obligatorii la fel cu 1,5 puncte. „Aceste decizii demonstrează încrederea consiliului de administraţie în evoluţia pozitivă a indicatorilor stabilităţii macroeconomice”, a spus Talmaci.
Potrivit guvernatorului, cursul oficial de schimb al leului faţă de dolar şi-a inversat trendul începând cu 4 septembrie, depreciindu-se cu 7,7% de la 9,65 la 10,39 lei pentru un dolar. Această depreciere a fost condiţionată de cererea sporită de valută străină din partea unor importatori de resurse energetice, amplificate de aşteptările apărute ca urmare a evoluţiei crizei financiare internaţionale.
BNM prognozează o micşorare continuă a indicatorului inflaţiei anuale, cu readucerea lui treptată în limitele programate. În aceste condiţii, BNM consideră că perioada de înăsprire a politicii valutare s-a finisat şi pot fi examinate măsurile care ar facilita accesul la resursele creditare.
Actualmente, R. Moldova menţine regimul valutar flotant, fapt ce presupune efectuarea unor intervenţii pe piaţa valutară doar pentru a atenua flucutaţiile excesive ale cursului valutar, acesta fiind determinat de cererea şi oferta de valută pe piaţa internă. În condiţiile unor intrări semnificative de capital de peste hotare, care nu pot fi totalmente absorbite prin intervenţiile BNM, are loc o apreciere a monedei naţionale.
De la începutul anului până la 3 septembrie cursul oficial de schimb al leului faţă de dolarul SUA s-a apreciat cu 14,6% de la 11,3 până la 9,65 lei pentru un dolar, în urma majorării lichidităţii pe piaţa valutară internă pe fundalul persistenţei afluxurilor de valută în ţară. Faţă de euro, leul s-a apreciat cu 15,9% de la 16,7 până la 13,9 lei pentru un euro. Aprecierea mai pronunţată în iulie şi august au avut loc ca urmare a aprecierii în această perioadă a dolarului faţă de euro pe piaţa financiară internaţională, susţine guvernatorul BNM.
Potrivit lui Leonid Talmaci, aprecierea monedei naţionale este un fenomen global, cu care s-au confruntat mai multe ţări din regiune şi nu este un factor distructiv. Ponderea mărfurilor importate constituie circa 80% din mărfurile exportate, astfel aprecierea leului nu afectează semnificativ exportatorii din R. Moldova, a menţionat guvernatorul. Aprecierea leului contribuie la încetinirea ritmurilor de creştere la resursele energetice importate, fapt care are un efect benefic asupra temperării ritmului de creştere a inflaţiei. Alţi factori pozitivi aferenţi aprecierii leului sunt ieftinirea preţului la importul de utilaje, tehnologii, creşterea nivelului general de trai al populaţiei, spune Talmaci.
Deputaţii din opoziţie, care şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia de pe piaţa valutară, nu au fost convinşi de argumentele guvernatorului BNM. Fracţiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) a depus o moţiune simplă privind situaţia de criză pe piaţa valutară a R. Moldova. BNM urmează să dea explicaţii la o serie de întrebări înaintate de deputaţii democraţi.