logo

Depolitizarea ar fi o soluție pentru multe probleme din cadrul procuraturii, procuror


https://www.ipn.md/ro/depolitizarea-ar-fi-o-solutie-pentru-multe-probleme-din-7965_1083828.html

Procurorul Iurie Lealin, președinte al Asociației procurorilor pentru ordine și dreptate, consideră că depolitizarea ar fi o soluție pentru multe probleme din cadrul procuraturii. El dă exemplul dosarelor de rezonanță, infracțiunilor comise nemijlocit de politicieni, demnitari de rang înalt. Criticile aduse procurorilor pe aceste dosare se referă la modalitatea de investigare sau lipsa de investigare a acestor fapte. Însă, potrivit lui Iurie Lealin, problema e totuși în subordonarea politică a procuraturii și toți înțeleg acest lucru. Schimbarea procurorului general nu ar soluționa problemele din sistem, transmite IPN.

„Da, se schimbă și procurorul general și, cu siguranță, acesta este un indiciu că totuși aici sunt probleme de subordonare a procuraturii politicului, soarta unor dosare iarăși se schimbă. Vedem, brusc, se schimbă politicul sau se schimbă procurorul general, deja se începe într-o altă direcție și asta de asemenea indică asupra faptului că, în primul rând, procurorii duc lipsă de independența funcțională și de responsabilitate. Aceste două noțiuni sunt interdependente și, mai mult decât atât, haideți să vă spun câteva doar din problemele sistemice, fiindcă atunci când vine politicul cu soluții, și aici eu am spus deja suficient lucru, că nu este corect să vină cu așa soluții. Eu sper că o să fie găsite alte soluții”, a declarat Iurie Lealin într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Procurorul a menționat că este și cealaltă parte a monedei – sunt probleme în procuratură, dar cu părere de rău, instituția, în prezent, nu are capacitatea să recunoască acest lucru. Dacă instituția ar avea capacitatea să recunoască acele probleme și, cel puțin, să fie deschisă pentru a căuta soluții, poate nici nu ar fi acele proiecte de legi care subminează independența.

„Noi avem începând cu organele de autoadministrare și alegerea în aceste organe, de fapt, este unica instituție democratică de care vorbeam noi că nu prea există în procuratură, iată că modalitatea de alegere, într-adevăr, e o problemă. Personal mi s-a creat impresia că pur și simplu au loc anumite scenarii puse la punct și votul, de fapt, este formalizat și aici vreau să menționez că totuși în proiectele respective pe care, iată, am reușit să le criticăm, dar sunt și lucruri benefice în proiectul nr. 180 din 10 august – se introduce obligativitatea unei campanii preelectorale și, cel puțin, candidații au să aibă posibilitate, am în vedere în organele de autoadministrare a procuraturii, au să aibă posibilitatea să-și prezinte programul colegilor, să meargă și să explice de ce și pentru ce. Ca să înțelegeți, până acum nu era așa ceva și eu sunt încrezător că, bunăoară, procurorii de la Briceni nu cunosc procurorii de la Vulcănești care ar candida și, respectiv, aceștia nici nu candidează, dar candidează anumiți procurori”, opinează procurorul.

Iurie Lealin spune că, dacă lucrurile s-ar schimba la nivel de sistem, dacă politicul ar veni cu niște concepte strategice de schimbare, oamenii din sistemul procuraturii care s-au obișnuit cu altceva, pur și simplu, nu se vor regăsi acolo. „Dacă nu vor mai fi oportunități de a comite acte de corupție, dacă nu vor mai fi prin anumite soluții pe dosare să obțină funcții etc., eu cred că ei nu se vor regăsi în sistem. Și apropo, noi acum, în luna septembrie, ca asociație, deja planificăm inclusiv anumite proiecte”, a mai spus procurorul.