Moratoriul asupra controalelor inopinate la întreprinderi face dificilă depistarea copiilor angajaţi ilegal în câmpul muncii. Adrian Bobeică, inspector al muncii, a spus, la un club de presă organizat cu susţinerea UNICEF, că angajatorii acum sunt informaţi despre un control cu 5 zile înainte, iar atunci când inspectorii vin la întreprinderi patronii nu cheamă la muncă în zilele respective minorii, transmite IPN.
Potrivit inspectorului, numărul cazurilor de depistare a copiilor implicaţi ilegal în câmpul muncii s-a redus în jumătate comparativ cu anul trecut. Pe parcursul anului trecut, 35 de minori au fost depistaţi la munci ce depăşeau cadrul legal, dar şi care presupuneau pericol sporit pentru viaţa şi sănătatea acestora. A fost semnalat şi un accident de muncă cu implicarea unui minor de 17 ani, care a căzut pe un şantier de construcţii. Pe 13 cazuri din cele depistate anul trecut au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenţie şi trimise instanţei de judecată. Trei dintre acestea au fost clasate de magistraţi, în restul cazurilor antreprenorii au achitat amenzi în sumă totală de 35 de mii de lei.
Inspectorul a subliniat că Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a elaborat un proiect de modificare a legislaţiei pentru excluderea moratoriului asupra controalelor inopinate ale inspectorilor muncii. Acesta urmează să fie examinat de Guvern.
Preşedintele Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului în Moldova, Cezar Gavriliuc, a menţionat că există o lipsă de informaţie pentru părinţi şi copii despre condiţiile de muncă, program, dar şi impactul negativ al muncii la negru sau a efortului fizic asupra sănătăţii copilului. Mai grav este, în opinia acestuia, că părinţii iau copiii peste hotare şi îi angajează în domenii extrem de periculoase, cum ar fi construcţiile. Deseori copiii muncesc în contul datoriilor părinţilor şi astfel le sunt lezate drepturile la învăţătură, odihnă, joacă etc. Legislaţia prevede pentru minorii de 15-16 ani un program de muncă de cel mult 24 de ore pe săptămână, prevedere care nu este respectată.
La începutul lunii noiembrie, Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului în Moldova va prezenta un raport privind situaţia drepturilor copiilor din Moldova, realizat pentru ONU.
Clubul de presă cu tema: „Copiii şi munca, unde este limita admisibilă?” a fost organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Reprezentanţa UNICEF în Moldova.