Departamentul de Stat al SUA apreciază efortul Guvernului în cele 60 de zile de la lansarea raportului negativ cu privire la traficul de fiinţe umane
https://www.ipn.md/ro/departamentul-de-stat-al-sua-apreciaza-efortul-guvernului-in-cele-7967_970789.html
Coordonatorii pentru R. Moldova ai Departamentului de Stat al SUA apreciază efortul depus de Guvernul Moldovei în cele 60 de zile de la lansarea raportului pentru eliminarea lacunelor în lupta cu traficul de fiinţe umane. Reprezentanţii Departamentului de Stat au făcut declaraţii în acest sens în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Zinaida Greceanâi, transmite Info-Prim Neo.
Zinaida Greceanâi a declarat că Guvernul este îngrijorat de problema traficului de fiinţe umane şi depune eforturi pentru a diminua acest flagel.
Ca reacţie la raportul Departamentului de Stat al SUA, Guvernul a aprobat un nou plan de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane în anul 2008. Executivul a decis asupra creării Centrului de asistenţă şi protecţie a victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane. Au fost reluate investigaţiile în privinţa unor oficiali, foşti angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în vederea verificării implicării lor în cazurile de trafic de fiinţe umane, a menţionat vicepremierul Victor Stepaniuc marţi, 29 iulie, în cadrul şedinţei Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane.
Potrivit lui, până la 15 septembrie, MAI urmează să creeze o bază unică de date şi un mecanism de acumulare a informaţiei pentru autorităţile administraţiei publice centrale implicate în activităţile de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane.
Potrivit ministrului afacerilor interne, Valentin Mejinschi, în primul semestru al anului curent, au fost deschise 352 de cauze penale, inclusiv 154 pentru trafic de fiinţe umane, 28 – pentru trafic de copii, 102 – pentru proxenitism şi 68 – pentru organizarea migraţiei ilegale. În privinţa unor oficiali au fost pornite cinci dosare penale: directorul Agenţiei pentru promovarea culturii naţionale „Intercultura”, un angajat al Serviciului Grăniceri şi trei cazuri de implicare a colaboratorilor MAI. Au fost depistate 16 filiere internaţionale de trafic de fiinţe umane şi de organizare a migraţiunii.
Raportul privind traficul de persoane pe anul 2008, lansat de către secretarul de stat al SUA la 4 iunie, a plasat Moldova în categoria ţărilor care nu întrunesc standarde minime pentru eliminarea formelor grave de trafic de fiinţe umane şi care nu depun eforturi semnificative pentru a întruni aceste standarde.
Dacă acţiunile întreprinse de Guvernul de la Chişinău pe parcursul a 60 de zile vor fi apreciate pozitiv, R. Moldova ar putea fi catalogată drept o ţară ce întreprinde eforturi pentru a combate traficul de persoane şi astfel, va scăpa de pericolul aplicării restricţiilor pentru asistenţa din partea Guvernului SUA.