logo

Denis Ulanov: Acordarea garanțiilor de stat la trei bănci e adevăratul furt al miliardului


https://www.ipn.md/ro/denis-ulanov-acordarea-garantiilor-de-stat-la-trei-banci-7965_1083891.html

Decizia de acordare a garanților de stat celor trei bănci (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială)a fost ilegală, iar scopul nu a fost nici pe departe salvarea băncilor. Mai mult, Procuratura Generală nu a făcut nimic pentru a-i trage la răspundere pe adevărații „hoți ai miliardului”. Declarațiile au fost făcute de deputatul Fracțiunii Partidului Politic Șor, Denis Ulanov, de la tribuna Parlamentului, transmite IPN.

Potrivit lui Ulanov, în 2014, nici acționarii, nici conducerea celor trei bănci nu au cerut acordarea garanțiilor de stat, decizia Guvernului de a acorda garanții de stat fiind un act penal fără precedent. La sfârșitul lunii noiembrie 2014, suma depozitelor în cele trei bănci era de aproape șapte miliarde, de două ori mai puțin decât cele 13 miliarde de lei acordate de către Guvern.

Parlamentarul se întreabă „unde este poziția Procuraturii Generale cu privire la acțiunile ilegale ale Băncii Naționale și Comitetului Național de Stabilitate Financiară, care au convins Guvernul să emită garanțiile de stat? Cine va răspunde pentru faptul că, în loc să fie folosiși banii din Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, au fost utilizați banii din bugetul de stat? Procuratura a găsit deja vinovații și dacă dosarul este deja în instanță?”

Deputatul l-a numit pe Alexandr Stoianoglo un „ipocrit”. „Nu puteți să considerați că este meritul dumneavoastră faptul că în Republica Moldova au încetat să fie deschise sau închise dosare politice. Dumneavoastră abil le-ați modificat și voalat”, a adăugat el.

Deputatul fracțiunii Șor a amintit și despre propunerea liderului partidului, Ilan Șor, de recuperare a banilor din frauda bancară, propunere care nu a fost luată în seamă nici de Banca Națională, nici de către Procuratura Generală, nici de Ministerul Finanțelor.

Parlamentul a dat notă nesatisfăcătoare activității Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție în ceea ce privește recuperarea mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. Proiectul de hotărâre a fost propus de Comisia juridică, numiri și imunități, după analiza informațiilor în scris prezentate de Procuratura Generală, și a fost votat de 57 de deputați.