logo

Demisia Guvernului e un factor care influenţează piaţa valutară, BNM


https://www.ipn.md/ro/demisia-guvernului-e-un-factor-care-influenteaza-piata-valutara-bnm-7966_1020919.html

Demisia Guvernului, discuţiile pe marginea situaţiei din sectorul bancar, amânarea vizitei Misiunii FMI – sunt factori care acţionează asupra pieţei valutare, a declara prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, Marin Moloşag. Într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, oficialul a spus că toate aceste discuţii nu creează un fond pozitiv pentru evoluţia pieţei, transmite IPN.

Potrivit prim-viceguvernatorului, asupra pieţei valutare influenţează mai multe componente majore, precum remitenţele, comerţul, investiţiile directe şi alte fluxuri de capital, dar şi creditele şi alte mijloace care vin de la partenerii de dezvoltare. „Dacă le luăm pe rând, putem observa o scădere în acest plan, deşi pentru ultimele luni se observă o stabilizare a pieţei valutare”, a subliniat Marin Moloşag.

Prim-viceguvernatorul a adăugat că oferta netă de valută de la persoanele fizice este mai mică în ultimele câteva luni, dar este în creştere de la o lună la alta. „În condiţiile în care mai puţină valută vine în ţară, respectiv, comerţul urmează să se ajusteze şi vedem o ajustare pe care am anticipat-o. Pentru 5 luni ale anului 2015 fluxul net aferent operaţiunilor de export, import şi servicii este cu 40% mai mic faţă de anul trecut. Investiţiile directe la fel sunt mai mici. Avem o diminuare pentru primele 4 luni la capitolul credite externe şi granturi, dar tradiţional cele mai mari sume vin în partea a doua a anului. Valută în ţară este, iar aceste cifre ne arată că pe termen scurt nu vedem presiuni asupra pieţei valutare”, a specificat Marin Moloşag.

Banca Naţională este în aşteptarea unui nou guvern ca să poată fi invitată Misiunea FMI, cu care să se discute despre factorii macroeconomici, despre buget, pentru a putea fi asigurată o stabilitate economică.

Marin Moloşag a mai spus că în sistemul bancar nu s-a schimbat situaţia esenţial. La băncile care se află sub administrare specială oamenii îşi pot retrage depozitele,  mijloacele sunt suficiente pentru aceasta. Dar deponenţii preferă să aştepte perioada de scadenţă a depozitelor şi astfel beneficiază şi de dobânzile adunate.