logo

Demersul privind arestarea lui Ilan Șor nu a putut fi examinat


https://www.ipn.md/ro/demersul-privind-arestarea-lui-ilan-sor-nu-a-putut-7965_1066428.html

Demersul procurorului privind arestarea deputatului Ilan Șor nu a putut fi examinat astăzi, 26 iunie, la Curtea de Apel Cahul, pe motiv că în instanță nu s-au prezentat nici avocații contractați, nici cei din oficiu.

Solicitat de IPN, procurorul Andrei Băieșu a declarat că demersul este înaintat după ce Ilan Șor nu s-a prezentat la ședință, prin urmare a încălcat restricțiile impuse de către instanța de fond la schimbarea măsurii preventive din arest la domiciliu în control judiciar.

Ședința a fost amânată pentru 19 iulie. Avocații din oficiu au solicitat timp pentru a face cunoștință cu materialele cauzei.

Contactat de IPN, avocatul lui Ilan Șor, Denis Ulanov, nu a răspuns la telefon. Un alt avocat al deputatului, Iulian Balan, are telefonul închis.

Într-o declarație remiă de Partidul Șor se menționează că „astăzi, 26 iunie, actuala guvernare și-a arătat adevărata față, desfășurând acțiuni represive împotriva lui Ilan Șor”. „Într-o singură zi, au fost luate câteva decizii ale procurorilor îndreptate împotriva libertății și drepturilor deputatului, lider al opoziției parlamentare, unul dintre martorii cheie în dosarul furtului bancar. Considerăm că toate aceste decizii nu sunt întâmplătoare. Cu toții suntem martorii unei campanii denigratoare împotriva lui Ilan Șor”, se spune în declarația formațiunii.

„Suntem siguri că sancțiunile împotriva politicianului, inclusiv a celor legate de bunurile sale, vor fi anulate în curând, ca fiind neîntemeiate. Nu avem nicio îndoială că dreptatea va triumfa, iar sancțiunile aplicate astăzi vor avea o evaluare politică și juridică adecvată”, se mai spune în declarația Partidului Șor.

Procurorii anticorupție au aplicat, astăzi, sechestru pe mai multe bunuri ale deputatului, în cadrul unui dosar pentru fraudă bancară. Sechestrul s-a aplicat pe automobile, terenuri, clădiri, cote sociale în întreprinderi care au fost recunoscute ca „părți și elemente responsabile de faptele incriminate”. Valoarea bunurilor nu este specificată.

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Sentința a fost atacată în instanța de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar până la pronunțarea sentinței definitive. În februarie 2018, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul, o decizie nefiind încă emisă. 

Procurorii cer mandat de arest pe numele lui Ilan Şor