logo

Demers repetat către Procuratură privind declarațiile lui Ilan Șor la adresa jurnaliștilor


https://www.ipn.md/ro/demers-repetat-catre-procuratura-privind-declaratiile-lui-ilan-sor-la-7967_1045121.html

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, a expediat repetat Procuraturii Generale un demers prin care solicită examinarea declarațiilor amenințătoare și cu caracter de intimidare ale primarului de Orhei, Ilan Șor, din luna iulie, la adresa jurnaliștilor. Într-un comunicat de presă, Oficiul Avocatului Poporului menționează că un alt demers a fost transmis președintelui Parlamentului, Andrina Candu, în care se solicită adoptarea, până la sfârșitul mandatului legislativului, a pachetului de legi cu privire la crimele bazate pe ură și prejudecată, transmite IPN.

Oficiul Ombudsmanului amintește că în luna iulie, imediat ce edilul de la Orhei a făcut afirmații amenințătoare și cu caracter de intimidare la adresa oponenților politici și a jurnaliștilor, a solicitat Procuraturii municipale examinarea declarațiilor și întreprinderea măsurilor care se impun privind apărarea drepturilor și libertăților omului. Totodată se spune că recent avocatul poporului a fost informat despre refuzul de a porni urmărirea penală în cazul dat pe motiv că „faptele comise de Ilan Șor nu sunt prevăzute de legea penală ca infracțiune”.

Potrivit comunicatului, angajații Oficiului au analizat argumentarea și au constatat că reprezentanții Procuraturii municipale au făcut referință doar la declarațiile primarului cu caracter de ură și incitare la violență, pentru care în legislația națională nu există sancțiuni. Astfel, ombudsmanul s-a adresat cu un demers președintelui Parlamentului, în care solicită examinarea, până la sfârșitul mandatului legislativului, a pachetului de legi cu privire la crimele bazate pe ură și prejudecată, votat în 2016 în prima lectura.

În demersul repetat în adresa procurorului general, Eduard Harunjen, Mihai Cotorobai a solicitat întreprinderea măsurilor care se impun atunci când este vorba de persecutarea și intimidarea pentru critici a jurnaliștilor. Ombudsmanul reamintește că, dacă în cazul discursului motivat de prejudecată legislația națională nu este perfectă, atunci în ceea ce privește intimidarea și persecutarea jurnaliștilor există norme legale care prevăd sancțiuni pentru asemenea gen de infracțiune.

În demers, avocatul poporului, a reiterat importanta luării de atitudine de către organele de drept pe cazul lui Ilan Șor, pentru a preveni situații care afectează drepturile omului.

În luna iulie, pe o rețea de socializare a apărut o secvență video, unde politicianul Ilan Şor susține că, odată cu venirea sa la putere, va aplica în raport cu jurnaliștii „plătiți să scrie mizerii despre oameni” («проплаченые журналюги, которые позволяют себе писать гадости про людей») o eventuală lege a lustrației. Ilan Șor a făcut declarațiile în contextul unui protest al susținătorilor săi. „Încetați, mizeriilor. O să ajung la voi!”, a spus el, etichetându-i pe jurnaliști cu apelativul depreciativ „jurnaliughi” («журналюги»).