logo

Demers către CA privind asigurarea serviciilor media accesibile persoanelor cu deficiențe de auz


https://www.ipn.md/ro/demers-catre-ca-privind-asigurarea-serviciilor-media-accesibile-persoanelor-7967_1089182.html

Asociația Surzilor din Republica Moldova și Alianța INFONET adresează un demers Consiliul Audiovizualului în care formulează o serie de recomandări pentru asigurarea dreptului de acces la serviciile media audiovizuale pentru persoanele cu dizabilități de auz. Într-o conferință de presă la IPN, Victor Koroli, director executiv al Alianței INFONET, a precizat că se cer decizii separate în cazul persoanelor cu  deficiențe  de auz și celor cu deficiențe de vedere pe motiv că specificul de recepție a informației și necesitățile sunt foarte diferite, astfel că o soluție universală nu este potrivită.

În programele TV special dedicate persoanelor cu deficiențe de auz dimensiunea ferestrei destinate interpretului de limbaj mimico-gestual este necesar să fie mărită de la 1/9 la minim 1/3 din suprafață. Această fereastră nu poate fi acoperită sub niciun pretext de o altă imagine, cum ar fi sigle, logouri, titre sau infografice. Cadrarea imaginei trebuie să fie efectuată în așa fel ca mâinile interpretului să nu iasă în afara acestui spațiu.

Textul subtitrelor trebuie să corespundă cu informația vizuală de pe ecran și cea auditivă. Viteza, mărimea, fundalul, contrastul, culoarea literelor din titre necesită o reglementare normativă, în așa mod ca ele să fie accesibile pentru lecturare. În cazul situațiilor excepționale, toate mesajele oficiale să fie transmise live, cu prezența interpretului în limbajul mimico-gestual, se arată în demersul celor două organizații către Consiliul Audiovizualului.

În același timp, Asociația Surzilor și Alianța INFONET recomandă extinderea numărului de posturi TV care să transmită emisiuni speciale cu interpretare în limbaj mimico-gestual, inclusiv la posturile locale de televiziune. O soluție ar fi realizarea alternativă a unor emisiuni săptămânale de sinteză, cu o durată de 45-60 minute, în limbaj mimico-gestual, dar și organizarea, sub egida CA, a unor ședințe periodice, nu mai rar de o data pe an, la care să participe reprezentanți ai furnizorilor de servicii media, interpreți ai limbajului mimico-gestual, membri ai comunităților persoanelor cu deficiențe de auz.

Cele două organizații mai cer desfășurarea unui exercițiu „user safari”, la care să participe persoane cu dizabilități de auz, experți, interpreți, organizații ale societății civile, Consiliul Audiovizualului, posturi TV locale și naționale.

În Republica Moldova sunt înregistrate în jur de 5 mii de persoane cu deficiențe de auz, dintre care 2,5 mii sunt membri ai Asociaților Surzilor.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.