Delegaţia europeană a remarcat progresele Moldovei în cadrul Reuniunii Comitetului de Cooperare RM-UE
https://www.ipn.md/ro/delegatia-europeana-a-remarcat-progresele-moldovei-in-cadrul-reuniunii-comitetul-7965_971922.html
Delegaţia europeană a remarcat realizările atinse de R. Moldova în majoritatea sectoarelor de dezvoltare, în cadrul Reuniunii Comitetului de Cooperare R. Moldova -Uniunea Europeană, care a avut la la 3 octombrie, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, difuzat la 6 octombrie.
În cadrul reuniunii au fost discutate evoluţiile recente în procesul realizării obiectivului de integrare europeană, şi anume: dialog politic şi reforme, justiţie şi afaceri interne, dezvoltare social-economică, comerţ, piaţa şi reforma regulatorie şi cooperarea în domeniul vamal, transport, energetică, societate informaţională şi mediu, contacte interumane.
La capitolul cooperare politică cu UE, delegaţia moldovenească a informat Comisia Europeană despre stadiul actual de implementare a celor trei obiective majore în dialogul moldo-comunitar: acţiunile întreprinse de RM după Consiliul de Cooperare RM-UE din mai 2008, pregătirea negocierilor pentru noul document RM-UE care va substitui APC, lansarea din partea RM a invitaţiei de a demara consultări pragmatice şi constructive pe marginea condiţiilor pe care RM trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de un regim gradual liberalizat de vize cu UE.
La capitolul cooperare vamală, RM a fost încurajată să continue cooperarea cu Ucraina pe marginea noului regim vamal şi misiunea EUBAM. La rândul său, delegaţia RM amenţionat interesul referitor la prelungirea de către UE a mandatului misiunii EUBAM şi după expirarea mandatului din 2009.
La capitolul comerţ, piaţă şi reforma regulatorie, a fost salutată valorificarea oportunităţilor generate de preferinţele comerciale autonome comprehensive, fiind menţionate acţiunile pozitive în domeniul ameliorării condiţiilor pentru investiţiile străine, precum şi continuarea implementării reformelor lansate.
La capitolul contacte interumane, partea europeană a menţionat participarea RM la programele Erasmus-Mundus „External Cooperation Window” şi Tempus III pentru examinarea posibilităţii de creştere a resurselor umane şi a capitalului uman, fiind apreciate reformele realizate în ultimii ani în domeniul restructurării învăţământului superior al R. Moldova conform prevederilor Procesului de la Bologna.
Reuniunea Comitetului de Cooperare a fost urmată de cea de-a doua rundă de consultări informale RM-UE asupra viitorului Acord juridic. În cadrul discuţiilor a fost realizat un schimb de opinii referitor la elementele de bază care urmează a fi luate în consideraţie de către Comisia Europeană în procesul definitivării proiectului mandatului de negocieri.