Delegarea competenţelor administraţiei publice locale va fi însoţită de asigurarea cu resursele financiare necesare
https://www.ipn.md/ro/delegarea-competentelor-administratiei-publice-locale-va-fi-insotita-de-asigurar-7965_960615.html
Transferarea de competenţe de la administraţia publică centrală la cea locală va fi însoţită obligatoriu de asigurarea cu resursele financiare necesare şi suficiente pentru executarea acestora. Această prevedere a fost inclusă în Legea privind descentralizarea administrativă şi Legea privind administraţia publică locală în redacţie nouă, adoptate de Parlament în prima lectură.
Potrivit stipulărilor legislative, nu pot fi descentralizate şi transferate din responsabilitatea statului serviciile publice, care se bucură de reglementare constituţională fiind garantate şi asigurate exclusiv de stat.
În opinia autorilor, aceste prevederi vor exclude practica, existentă în prezent, de impunere a anumitor responsabilităţi, fără a fi prevăzută acoperire financiară, organizaţională şi funcţională.
Legea privind descentralizarea administrativă mai prevede că în localităţile unde cheltuielile administrative depăşesc 30% din suma totală a veniturilor proprii nu pot funcţiona autorităţi publice locale. Legea respectivă mai prevede că autorităţile publice locale se bucură de autonomie financiară, procesul bugetar la nivel local fiind separat de cel la nivel naţional.
Redacţia nouă a Legii privind administraţia publică locală stabileşte reguli-principii privind delimitarea competenţelor obligatorii şi opţionale. Proiectul concretizează statutul juridic al primarului şi viceprimarului, atribuie consiliilor locale dreptul de a decide în toate problemele de interes local, stabileşte dreptul consiliului de a stabili numărul de viceprimari în dependenţă de necesitate. De asemenea, sunt corelate competenţele primarului cu cele ale consiliului local.
Referindu-se la acest proiect, deputatul comunist Valeri Garev a propus să fie prevăzută funcţia de preşedinte al consiliului local. Această propunere va fi examinată în lectura a doua.
Parlamentul urmează să adopte proiectele în lectură finală în sesiunea de toamnă-iarnă.