logo

Deficitul forţei de muncă în domenii importante atinge 57% din necesar


https://www.ipn.md/ro/deficitul-fortei-de-munca-in-domenii-importante-atinge-57-din-necesar-7978_1008932.html

În Republica Moldova deficitul forţei de muncă atinge 57% din necesar în domenii precum construcţiile şi agricultura, transportul şi în industrie. Preşedintele Asociaţiei Patronale din Construcţii-montaj, Pavel Caba, a declarat pentru IPN că autorităţile trebuie să lanseze o reformă în domeniul pregătirii cadrelor pentru a depăşi problema dată.

„Orice progres, mai ales în afaceri, are la bază câteva elemente – banii, forţa de muncă şi administraţia. În Moldova şchiopătăm la toate. Investiţii nu prea avem, forţa de muncă este necalitativă, iar cel mai grav este că nici nu ajunge. În transport, construcţii, agricultură şi industrie avem un deficit de 57% din necesitatea de muncitori. Dacă e să facem o comparaţie, în comerţ, unde nu e la fel de greu ca şi în construcţii, este un deficit de 30%”, a subliniat Pavel Caba.

Potrivit patronatelor, investiţiile în pregătirea muncitorilor sunt mai înalte în Moldova decât în ţările vecine. „Noi îi pregătim, facem investiţii, iar ei termină facultăţile şi pleacă peste hotare. Trebuie să se întreprindă ceva pentru a stopa acest proces, căci pregătim muncitori pentru alte regiuni”, a spus Pavel Caba.

Preşedintele Asociaţiei Patronale din Construcţii-montaj a comunicat că recent a vrut să angajeze o persoană care tocmai a finalizat studiile superioare, dar i-a cerut un salariu prea mare. „Pentru lucrări de secretariat îi propuneam 3 mii de lei pentru început. Mi-a cerut însă un salariu de 400 de euro şi când i-am propus să se ocupe şi de alte lucruri a spus că nu ştie cum s-o facă. Concluzia mea este că specialiştii tineri nu sunt pregătiţi pentru realităţile economice din ţară şi din cauza aceasta evităm să-i angajăm”, a declarat Pavel Caba.

El consideră că trebuie făcută o reformă în acest domeniu, iar structurile de stat trebuie să înţeleagă că e nevoie de schimbat şi baza legislativă pentru ca muncitorii să fie pregătiţi de specialişti în domeniu –  constructorii de constructori, iar transportatorii de transportatori.

Întrebat cum se descurcă patronii cu deficitul de muncitori, Pavel Caba a comunicat că încearcă să atragă oameni din sectorul rural la muncă atunci când aceştia nu sunt ocupaţi cu lucrările sezoniere. „ Oamenii trebuie să fie şi ei interesaţi să facă unele cursuri de pregătire, să fie mai calificaţi, să nu-şi părăsească ţara şi familiile”, a mai spus Pavel Caba.

Potrivit unui studiu independent, realizat la iniţiativa Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova, forţa de muncă necalitativă este văzută ca o constrângere şi aproape jumătate din întreprinderile moldoveneşti întâmpină probleme la angajarea personalului cu competenţe şi abilităţi dorite.