logo

Declarații privind o eventuală tentativă de a închide postul TV GRT din Găgăuzia


https://www.ipn.md/ro/declaratii-privind-o-eventuala-tentativa-de-a-inchide-postul-7967_1095414.html

Reprezentanții asociației obștești „Voice of free Moldova”, dar și mai mulți jurnaliști, susțin că s-ar încerca închiderea postului public regional de televiziune din Găgăuzia – Gagauziya Radio Televizionu (GRT). Aceasta după ce, potrivit lor, asupra postului s-ar face mai multe acțiuni de presiune. Jurnaliștii invocă amenințarea care planează asupra presei din Moldova și solicită asigurarea dreptului la libera exprimare, garantată de Constituție.

Într-o conferință de presă la IPN, Margarita Sorochina, președinta asociației  „Voice of free Moldova”, a declarat că în cadrul unei emisiuni difuzată de GRT, participanții au dezbătut declarațiile făcute de către Mihail Sirkeli, care se declară jurnalist. Declarațiile lui se refereau la referendumul care a avut loc în Găgăuzia în februarie 2014. În opinia sa, așa cum Mihail Sirkeli are dreptul la opinie, același drept îl au și participanții la emisiune. Margarita Sorochina mai spune că el a fost invitat la emisiune, însă nu a participat. Ba mai mult, a avut posibilitatea să solicite dreptul la replică.

„Ca urmarea emisiunii, Consiliul pentru Televiziune și Radio a decis să monitorizeze emisiunea „Discutăm împreună” (Обсуждаем вместе). Declarația de solidaritate cu redactorul portalului Nokta.md (n.r. Mihail Sirkeli) a fost semnată de nouă organizații de media, Asociația Presei Independente, Centrul de Jurnalism Independent și alții”, susține Margarita Sorochina. Potrivit ei, măsurile aplicate în raport cu GRT sunt prea drastice. Or, libertatea de exprimare nu are un caracter absolut. De asemenea, Lidera asociației a făcut trimitere la libertatea de exprimare, drept garantat de Constituție.

Nicolai Costîrchin coordonatorul Comitetului de Organizare al Asociației internațională a Jurnaliștilor Liberi, a declarat că toate circumstanțele  creează impresia că aceste măsuri în raport cu GRT sunt luate în actualul context. Or, se apropie scrutinul pentru alegerea bașcanului Găgăuziei. Candidații își prezintă programele electorale și participă la dezbateri electorale în primul rând la acest post de televiziune. „Și dacă acest post TV va fi închis, locuitorii din Găgăuzia pur și simplu nu vor avea posibilitatea să analizeze candidații lor și să-și facă o alegere. Acest fapt, în cazul închiderii televiziunii, va genera o prezență scăzută la urnele de vot. Și chiar dacă în prezent se discută ca acest prag să fie coborât de la 50% la 30%, prezența la urne oricum va fi mică. În consecință alegerile nu vor fi declarate valabile și vor fi amânate”, afirmă Nicolai Costîrchin

Victor Advahov, redactorul portalului „Bloknot Moldova”, a menționat că GRT poate deveni o următoare victimă a amenințărilor în adresa presei din Republica Moldova. Potrivit lui, în ultimele luni se atestă tot mai multe acțiuni în suprimarea libertății de exprimare. Și un exemplu în acest sens, în opinia sa, este suspendarea licențelor celor șase posturi de televiziune.

Stepan Piron, președintele Centrului Independent de Jurnalism din Găgăuzia, a menționat că situația cu postul GRT este un element esențial cărui trebuie să-i fie asigurată o activitate independentă și liberă. Or, potrivit lui, această televiziune este permanent subiect al monitorizărilor, îi sunt aplicate sancțiuni. El spune că pe post nu sunt difuzate informații propagandistice sau altele interzise, dar își execută grila aprobată. În opinia sa, GRT ajunge în vizorul autorităților de control doar pentru că nu ar face așa cum cineva și-ar dori.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.