logo

Declaratie pentru presă a Organizaţiei Neguvernamentale „Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice”


https://www.ipn.md/ro/declaratie-pentru-presa-a-organizatiei-neguvernamentale-centrul-de-initiative-si-7542_1064754.html

Declaratie pentru presă

Organizaţia Neguvernamentală „Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice” consideră, că formarea „Consiliului Naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept” este o contraperformanţă a reprezentanţior celor trei puteri în stat.


Lucrurile, făcute în manieră obscură, întodeauna pălesc la lumină.


Apariţia acestui Consiliu, pe lângă altul existent, generează confuzie şi nedumerire, cu efecte demoralizatoare pentru cei care au sperat la unele reforme.


Felul cum a apărut acest Consiliu, vorbeşte efectiv despre existenţa   unui diferend, între puterea legislativă şi puterea executivă, privind realizarea reformelor în justiţie.


Crearea acestui Consiliu, atunci când nu există un concept definit al reformelor, denotă că de fapt unii promotori, cât şi realizatorii acestui   proiect, sunt astăzi în pană de idei şi soluţii viabile pentru a mişca lucrurile în direcţia aşteptată de societatea civilă.


În astfel de circumstanţe, noi, considerăm  ca  este momentul oportun şi imperios de a face apel şi uz de experienta unor persoane cu notorietate incontestabilă.


În acest sens, ONG „Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice”consideră, că venirea Domnului Tudor Panţîru în fruntea unui Consiliu Lucrativ pentru Reforme in Justiţie, şi nu de  monitorizare, ar  fi astăzi un prim pas de interes naţional.


Graţie autorităţii pe care o are între jurişti şi experţii străini, Domnul Tudor Panţîru ar fi la moment un bun mediator, între taberele de reformatori care astăzi   au devenit rivale.


Aflarea sa, în fruntea unui astfel de consiliu, aici în Moldova, alături de alte persoane cu experienţă de o viaţă în domeniu, ar da coerenţă şi soluţii de perspectivă  reformelor aşteptate.


Prin urmare, ONG „Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice” cheamă liderii Aliantei,sa treacă peste interesele partinice şi în interes national,  sa faca posibila încadrarea efectivă a Domnului Tudor Pantiru in procesul reformelor preconizate.
În concluzie, considerăm că semnarea unui document comun, de către cele trei puteri în stat, numit „Pactul pentru Justiţie” şi venirea Domnului Tudor Pantiru în fruntea unui nou consiliu, ar fi 2 semnale perfect valabile: că există voinţă politică de a face reformele promise şi garantia faptului, inclusiv pentru partenerii externi, că reformele în justiţie pot fi realizate în dimensiunea şi felul aşteptat de către toţi.

Tot pe aceiaşi cale, folosind ocazia conferinţei de presă din 23 mai 2011, ONG „Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice” ţine să comunice celor în cunoştinţă de cauză, inclusiv Delegaţiei UE în Moldova, Ambasadei SUA, Oficiului CE în Moldova şi altor parteneri externi, că reprezentanţii celor trei puteri în stat nu au răspuns la apelul public,măcar din considerente de eleganţă, dacă este oportun sau inutil de a semna astăzi un document comun, numit „Pact pentru Justiţie în Republica Moldova”.


Preşedintele Organizaţiei Neguvernamentale

"Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice”

 Ion Dron