logo

Declarație de sprijin pentru misiunea de monitorizare a Asociației Promo-LEX


https://www.ipn.md/ro/declaratie-de-sprijin-pentru-misiunea-de-monitorizare-a-asociatiei-promo-lex-7965_1046533.html

Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte își exprimă suportul pentru misiunea națională de monitorizare a procesului electoral, desfășurată de către Asociația Promo-LEX, respingând atacurile denigratoare la adresa misiunii. Într-un  comunicat de presă remis de CALC se spune că observatorii Promo-LEX au dovedit de-a lungul mai multor campanii electorale pe care le-au monitorizat că dispun de calificarea necesară în domeniul monitorizării alegerilor, transmite IPN.

Potrivit CALC, concluziile din cele două rapoarte ale misiunii reprezintă o expunere consecventă a unor fapte și fenomene observate și raportate de-a lungul mai multor campanii electorale, dar care nu au fost soluționate. Apropierea alegerilor parlamentare din 24 februarie doar pune în evidență comportamente și practici nocive încetățenite de-a lungul anilor, în loc să fie eliminate.

La fel, este menționat faptul că problemele la care se referă cei vizați în observările misiunii de observare a Promo-LEX apar nu din lipsa vreunei metodologii sau a atitudinilor subiective ale experților, ci din cauza unor confuzii create deliberat de către cei ce dețin pârghiile puterii. Ei acceptă ca partidele politice și membrii acestora să practice activități politice, de business, binefacere, mediatice, propagandistice, religioase etc.

CALC mai spune că acest gen de practici a fost raportat constant de observatori, de aceea este imperios necesar ca autoritățile publice să caute soluții clare, fără echivocuri, pentru delimitarea activității partidelor politice și a liderilor acestora de activitățile de binefacere, religioase, de business și de propagandă mediatică.

Săptămâna trecută, Partidul Democrat a anunțat că trimite corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-LEX  (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) o analiză a partidului privind cele două rapoarte emise până acum de asociație privind monitorizarea alegerilor parlamentare din 2019. PDM consideră că acestea conțin mai multe informații neadevărate, neverificate, trunchiate, ceea ce conduce la concluzia că activitatea de monitorizare electorală Promo-LEX nu este deloc obiectivă.