logo

DECLARAŢIE cu privire la condamnarea agresiunii militare a Federaţiei Ruse în Ucraina


https://www.ipn.md/ro/declaratie-cu-privire-la-condamnarea-agresiunii-militare-a-federatiei-ruse-in-uc-7542_1065180.html

Chişinău
04 martie 2014


Asociaţia pentru Politică Externă (APE) condamnă cu fermitate atacul armat al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, care constituie o violare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului vecin.

Membrii APE califică acest atac ca fiind o agresiune militară din partea Federaţiei Ruse, fără precedent în istoria recentă a Europei, care are ca scop destabilizarea situaţiei din Ucraina şi din regiune, încurajarea tendinţelor separatiste şi anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a unei părţi a teritoriului Ucrainei, precum şi deturnarea parcursului european al ţării vecine.

Acţiunile Federaţiei Ruse încalcă prevederile Cărţii ONU, ale Actului final OSCE de la Helsinki, precum şi angajamentele Federaţiei Ruse de a garanta suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei asumate prin semnarea Memorandumului de la Budapesta din 1994 şi Tratatului bilateral de prietenie, cooperare şi parteneriat cu Ucraina din 1997.

Agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei reprezintă o tentativă de revizuire a frontierelor existente în Europa sub pretextul fals al apărării drepturilor minorităţii ruse din statele post-sovietice şi constituie o ameninţare la adresa păcii şi securităţii întregului continent.

Evenimentele din ultimele zile arată că asistăm la fenomenul de ”transnistrizare a Crimeii”.  Federaţia Rusă aplică aceleaşi metode de dezbinare a societăţii, de încurajare şi instituţionalizare a separatismului şi creării de organe ilegale ale puterii de stat într-o ţară independentă şi suverană, experimentate pentru prima dată în Transnistria acum 22 ani.

Federaţia Rusă a declanşat un război informaţional bazat pe pseudo-argumente, de apărare a drepturilor minorităţilor rusolingve, război îndreptat atât împotriva poporului ucrainean, dar şi împotriva propriului popor, cu consecinţe social-economice imprevizibile pentru Rusia.  

În acest context, condamnăm cu fermitate decizia Consiliului Federaţiei al Rusiei din 1 martie 2014, care aprobă utilizarea forţei militare ruseşti pe teritoriul Ucrainei.

Condamnăm de asemenea încercarea Dumei de Stat de a modifica Constituţia Federaţiei Ruse pentru a permite anexarea teritoriilor din statele vecine în temeiul unor eventuale referendumuri locale sau a solicitărilor exprese din partea autorităţilor locale care au organizat aceste referendumuri.

APE, de asemenea, califică drept inacceptabilă încurajarea şi alimentarea de către Federaţia Rusă a stărilor de spirit separatiste în ţările din spaţiul post-sovietic.

În acest context, APE solicită actorilor internaţionali – UE, SUA, NATO, ONU, OSCE – să întreprindă măsuri urgente pentru a opri intervenţia militară a Federaţiei Ruse în Ucraina şi a stabiliza regiunea, utilizând pârghii politice, diplomatice, precum şi sancţiuni economice şi financiare potrivite.

În contextul ultimilor evenimente din ţara vecină, chemăm UE să acorde o atenţie sporită ţărilor din Parteneriatul Estic, dispuse să finalizeze implementarea angajamentelor asumate privind  reformele democratice, oferind acestora şanse reale de integrare europeană. În acest sens, chemăm UE să finalizeze în termenii planificaţi procesul de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni şi să accelereze, pe cât posibil, semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE.

Chemăm UE şi SUA să sporească asistenţa economică şi să intensifice dialogul strategic cu Republica Moldova, inclusiv prin includerea ţării noastre în spaţiul de securitate european.

Chemăm autorităţile moldovene să ia măsuri pentru a spori securitatea la frontiere, pentru a menţine ordinea publică şi pentru a evita provocările din partea unor forţe interesate în destabilizarea situaţiei din Republica Moldova. De asemenea, solicităm acestora o cooperare mai strânsă şi hotărâtă cu vecinii şi partenerii săi întru coordonarea acţiunilor lor menite să contribuie la stabilizarea situaţiei din regiune şi să descurajeze Federaţia Rusă de a repeta în viitor acţiuni similare şi a încuraja separatismul în spaţiul post-sovietic. 

Ne exprimăm dezamăgirea în legătură cu tărăgănarea luării unei atitudini ferme şi principiale a Parlamentului Republicii Moldova faţă de comportamentul Federaţiei Ruse faţă de vecinul său, Ucraina, pornind de la interesele naţionale ale Republicii Moldova şi lăsând la o parte interesele înguste de partid. Solicităm Parlamentului să se alinieze la poziţia partenerilor din UE şi SUA în această problemă.

APE cheamă toate partidele politice din Republica Moldova, organizaţiile societăţii civile, în această perioadă extrem de complicată pentru întreaga regiune, să dea dovadă de unitate şi solidaritate pentru a asigura coeziunea societăţii şi a evita tensiunile de orice gen – politice, sociale şi etnice. Lupta politică în această perioadă trebuie să cedeze locul interesului naţional şi de asigurare a securităţii cetăţenilor.

Reiterăm susţinerea noastră pentru poporul ucrainean în lupta pentru libertatea şi integritatea ţării, pentru valorile democraţiei şi pentru viitorul european al ţării.

APE face apel către societatea civilă de a subscrie la această declaraţie şi a se solidariza cu lupta poporului ucrainean pentru păstrarea suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale.

Declaraţia a fost adoptată la şedinţa din 4 martie 2014 de membrii APE – reprezentanţi ai  societăţii civile.