PPRM îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu aprofundarea crizei social-economice şi politice din ţară, lipsa unei perspective clare de dezvoltare a societăţii şi a statului, stoparea procesului de reintegrare a statului, noile confruntări declanaşate de către forţele antidemocratice, menite să destabilizeze situaţia din ţară.
Nedorinţa sau incapacitatea forţelor democratice, aflate la guvernare, de a renunţa la interesele personale şi de grup şi de a accepta mesajul societăţii privind necesitatea soluţionării imediate a problemelor stringente, a condus la apariţia unei stări de incertitudine în societate si la conturarea unei perspective de destabilizare totală în ţară, cu consecinţe foarte grave pentru viitorul statului Republica Moldova.
Dezmăţul şi haosul care domină pe toate segmentele de activitate ale statului, activizarea grupurilor criminale, lupta ineficientă cu corupţia, inexistenţa de fapt a statului de drept, în care trebue să existe supremaţia legii – toate acestea au generat neîncrederea cetăţenilor în actul de guvernare democratică, în capacitatea şi onestitatea forţelor democratice de a-şi onora promisiunile electorale.
În această situaţie de incertitudine în societate, nici una din instituţiile statului - Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul - nu a dat dovadă de responsabilitate şi nu a demonstrat poporului că numai o guvernare democratică poate să asigure şi să garanteze cetăţenilor toate drepturile şi garanţiile constituţionale – un trai decent, respectarea drepturilor fundamentale şi supremaţia legii în stat.
Cu regret, evenimente legate de acapararea ilicită şi dubioasă a proprietăţii poporului – cedarea Băncii de Economii a Moldovei şi concesionarea Aeroprtului Internaţional Chişinău - ne demonstrează de fapt implicarea tacită a tuturor instituţiilor statului în aceste ilegalităţi, care contravin intereselor ţării şi aduc prejudicii cetăţenilor, acţiuni care fac ca economia tarii să fie total dependenţă de forţele ostile şi străine intereselor poporului.
În situaţia creată în care avem: o guvernare ineficientă; un război politic permanent dintre liderii şi partidele proeuropene din Parlament pentru partajarea funcţiilor şi domeniilor de influenta; lipsa unei aprecieri legale, din partea forţelor democratice ajunse la guvernare în 2009, fata de toate inegalităţile si fraudele comise în perioada guvernării comuniste de 8 ani, faţă de evenimentele de la 7 aprilie, analiză în urma careia nici o persoană responsabila nu a fost trasă la răspundere pentru instaurarea totalitarismului şi monopolizarea puterii în stat. Toate aceste inacţiuni au favorizat noi reglări de conturi, destabilizare în sociatate provicată de opozitia parlamentară comuniste, cu scopul de a ajunge din nou cu orice pret la guvernare.
Partidul Poprului consideră că în aceste condiţii de incertitudine în societate, toţi politicienii şi oamenii de bună credinţă trebuie să conştientizeze următoarele:
1. Cetăţenii Republicii Moldova sunt la limita toleranţei faţă de jocurile murdare, fărădelegile şi hoţiile celor care guvernează şi celor care au guvernat ţara. Cetătenii îşi doresc un viitor prosper şi garantat pentru ei personal şi pentru copiii lor, aici, la noi acasă, în Republica Moldova.
2. Acţiunile declanşante de către opoziţia parlamentară comunista, colorate cu lozinci false, străine intereselor poporului, numite„ revoluţie de catifea” nu au nimic comun cu dorinţele reale de a rezolva problemele stringente ale ţării şi ale cetăţenilor ei, dar urmăresc scopul de a crea o situaţie de criză totală, capabilă să paralizeze instituţiile statului şi, astfel, să pună în pericol parafarea şi semnarea acordurilor preconozate la Summitul de la Vilnius.
3. Reprezentanţii tuturor partidelor democratice din Parlament trebuie să dea dovadă de maturitate politică, de responsabilitate şi de devotament faţă opţiunea cetăţenilor Republicii Moldova, să se mobilizeze operativ şi eficient în depăşirea acestei situaţii de criză profundă şi ireversibilă pentru viitorul Republicii Moldova. Să renunţe la practicile de divizare a societăţii pe principiul ”ai noştri şi ai voştri”. Să nu se facă uz de practicile de intimidare şi de constrîngere a partidelor extraparlamentare, care au acelaş scop nobil – de aliniere a Republicii Moldova şi a cetăţenii ei la familia ţărilor europene şi la rigorile democraţiei veritabile.
În situaţia creată, PPRM face apel către toate forţele democratice extraparlamentare, să ne unim eforturile, să demonstrăm că sîntem capabili să depăşim interesele de partid, să stopăm orice încercare de discreditare a forţelor democratice, forţe în care oamenii au investit mari speranţe şi să demonstrăm prin fapte că suntem „ALTERNATIVA” tuturor celor care au guvernat ţara pînă acum şi nu şi-au îndeplinit promisiunile şi aşteptările cetăţenilor. Să ne unim forţele şi să punem în capul mesei adevăraţii gospodari, responsabili şi profesionişti, activitatea cărora să fie ghidată de interesele ţării şi ale cetăţenilor, de bunăstarea poporului şi de obiectivul de integrare europeană a tării noatre.
Serviciul de presă al PPRM
Autorii comunicatului - nu agenţia de presă IPN - poartă în exclusivitate responsabilitate pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului pe care îl prezintă spre publicare