logo

Declarația Dumei de Stat a Rusiei este un act de avertizare, opinii


https://www.ipn.md/ro/declaratia-dumei-de-stat-a-rusiei-este-un-act-de-7965_1035628.html

Declarația Dumei de Stat a Federației Ruse din 7 iulie „Cu privire la tendințele negative a evoluției situației în jurul Transnistriei în legătură cu acțiunile Guvernului Republicii Moldova și ale autorităților Ucrainei” este un act de avertizare. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, citată de IPN.

Ion Leahu, fostul membru al Comisiei Unificate de Control, a spus că nu este pentru prima dată când Duma de Stat adoptă acte de o asemenea natură. Potrivit lui, s-ar putea presupune că actuala acțiune a Rusiei este un act de avertizare, dar fără consecințe serioase. „Dacă pătrundem în esența acestui document, dacă nu ținem cont de faptul că este o avertizare la adresa unui stat suveran, în fond nu sunt aduse argumente serioase pentru concluzia care se face”, a spus Ion Leahu.

Doctorul în istorie, Ruslan Șevcenco, consideră că declarația Dumei de Stat este reacția Rusiei la acțiunile moldo-ucrainene – încercarea de a stabili posturile vamale comune. „Pericolul acesta îi frământă pe ruși, îi provoacă la acțiuni drastice pentru că ei își dau seama că introducerea acestor posturi vamale pe întreg teritoriul așa-zisei frontiere între regiunea transnistreană și Ucraina va aduce blocajul economic al regiunii”, susține Ruslan Șevcenco.

Fostul consilier prezidențial, Victor Grebenșicov, crede că aceasta este o nouă avertizare a Federației Ruse și un fel de testare a poziției Chișinăului referitor la această problemă. În opinia lui, deocamdată Rusia vrea să-și asigure interesele în Republica Moldova altfel, prin promovarea unor politicieni care vor satisface aceste interese.

În declarația Dumei de Stat se menționează că autoritățile Moldovei și Ucrainei ar contribui la crearea unor ameninţări la adresa stabilităţii în regiune, a bunăstării şi securităţii locuitorilor Transnistriei. Duma de Stat îndeamnă autoritățile celor două state să renunțe la orice formă de tensiune asupra Transnistriei.