logo

Deciziile CC pot provoca revotarea Legii privind Curtea Constituţională, opinii


https://www.ipn.md/ro/deciziile-cc-pot-provoca-revotarea-legii-privind-curtea-constitutionala-opinii-7978_1005354.html

Deciziile Curţii Constituţionale (CC) din ultima perioadă ar putea să-i provoace pe liberal-democraţi şi pe comunişti să voteze repetat modificările la Legea privind Curtea Constituţională, prin care un judecător poate fi demis dacă pierde încrederea Parlamentului. De această părere sunt analiştii politici Veaceslav Berbeca şi Ion Tăbârţă, care au comentat pentru IPN decizia CC prin care hotărârea Parlamentului de a-l demite pe Corneliu Gurin din funcţia de procuror general a fost declarată neconstituţională.

„Decizia Curţii se încadrează în logica intereselor unor partide politice – Partidul Liberal şi Partidul Democrat. Este evident că CC e părtinitoare politic. A devenit un organ politic şi poate avea aşa surprize precum voturile Partidului Liberal Democrat şi Partidului Comuniştilor cu privire la demiterea judecătorilor constituţionali”, a spus Ion Tăbârţă. Analistul consideră că CC a dat motive ca cele două partide să acţioneze în aşa mod, deoarece s-a implicat politic în disputele dintre formaţiunile politice. „Cel mai probabil, ne putem aştepta din partea PCRM şi PLDM că va fi revotată acea lege pe care preşedintele ţării a întors-o în Parlament. Sau ar putea fi luată o decizie mai dură, de dizolvare a curţii”, a conchis Ion Tăbârţă.

Analistul politic Veaceslav Berbeca este sigur că această decizie a CC nu este pe placul unor politicieni, dar ei vor trebui să se conformeze. „Nu există o cale de a contesta această decizie. Nu văd cum ar putea să adopte o altă hotărâre ca să-l demită pe Corneliu Gurin. Dacă PLDM şi PCRM ar decide să revoteze acea lege, ea poate fi contestată la curte. Dacă va fi revotată, sunt sigur că va fi contestată. Părerea mea este că, după ce va fi contestată, legea are mari şanse să fie declarată neconstituţională”, a spus Veaceslav Berbeca.

Referindu-se la deciziile luate de curte, analistul a spus că este complicat să înţeleagă dacă autoritatea este părtinitoare sau nu. „Sunt anumite decizii care pot fi considerate fiind la limita corectitudinii. Unele sunt foarte bine argumentate, altele lasă loc pentru discuţii”, a remarcat Veaceslav Berbeca.

Curtea Constituţională, începând cu 22 aprilie, este criticată în permanenţă de politicienii liberal-democraţi. La 22 aprilie, Curtea a decis că liderul PLDM, Vlad Filat, nu mai poate fi premier după ce Guvernul condus de el a fost demis pentru bănuieli de acte de corupţie. Mai apoi curtea a declarat neconstituţionale decretele prezidenţiale prin care au fost demiși vicepremierul Mihai Moldovanu şi ministrul Anatol Şalaru, la propunerea premierului interimar, precum și decizia Guvernului de a-l demite pe şeful de la „Moldsilva”. Ultima decizie cu care PLDM nu este de acord este declararea neconstituționalităţii hotărârii Parlamentului prin care Corneliu Gurin a fost demis din funcţia de procuror general.