logo

Decizia privind retragerea licențelor de emisie este justificată, dar tardivă, opinie


https://www.ipn.md/ro/decizia-privind-retragerea-licentelor-de-emisie-este-justificata-dar-7965_1094199.html

Președintele Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, spune că la baza deciziei de a suspenda licențele de emisie pentru cele 6 posturi de televiziuni au stat multiplele încălcări ale legislației audiovizuale depistate de membrii CA în timpul monitorizărilor. În același timp, unii reprezentanți ai societății civile califică decizia drept justificată, însă tardivă, în condițiile în care Ucraina a interzis propaganda rusă încă de la începutul războiului, notează IPN.

Șefa Consiliului Audiovizualului spune că Serviciul de Informații și Securitate a fost instituția care a abordat la ședința CSE subiectul suspendării licențelor de emisie. Liliana Vițu spune că balanța în favoarea acestei decizii a fost înclinată de rapoartele de monitorizare CA.

„Am avut rapoarte de monitorizare și în octombrie, noiembrie, toate au arătat că aceste posturi au încălcat legea, au încălcat articolul 13, adică asigurarea informării corecte. De asemenea, s-a mai încălcat regimul juridic al proprietății. Adică proprietarii au fost schimbați fără acordul CA cu încălcarea legislației. La întrebarea de ce s-a mers prin CSE și nu prin Consiliul Audiovizualului, pot spune că a fost o îmbinare de elemente, încălcarea legislației audiovizuale e doar unul din elemente. Ulterior a survenit elementul aflării persoanelor în lista de sancțiuni internaționale. Instituția care a venit cu acest subiect la CSE este Serviciul de Informații și Securitate, eu m-am referit doar la constatările rapoartelor de monitorizare”, a spus Liliana Vițu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, salută decizia CSE și spune că în condițiile războiului din Ucraina securizarea spațiului informațional este primordială. Ieri, mai multe organizații neguvernamentale au semnat o declarație comună prin care cer ca toate circumstanțele de fapt și argumentele concrete care au stat la baza deciziei CSE de a suspenda dreptul de emisie a celor 6 posturi de televiziune să fie comunicate public.

„Decizia este justificată, dar tardivă. Ce s-ar fi întâmplat dacă Ucraina nu ar fi interzis posturile rusești de propagandă? Da, la noi acum sunt interzise știrile și emisiunile informativ-analitice, însă propagandă pătrunde pe multe alte căi, inclusiv prin seriale și emisiuni de divertisment. Sunt surprins că unii colegi din societatea civilă nu iau în considerare contextul în care a fost luată această decizie. Este vorba despre un război care se răsfrânge nemijlocit asupra Republicii Moldova. Țara noastră este ținta propagandei pro-Kremlin nu de azi”, a spus Petru Macovei.

Vineri,16 decembrie, Comisia Situații Excepționale a retras licența pentru 6 posturi TV fiind vorba despre: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV. Decizia CSE are la bază constatările Consiliului Audiovizualului privind lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina. De asemenea, decizia a fost luată având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale.