logo

Decizia CEDO în cazul lui Vadim Pisari ar putea să rămână neexecutată, experţi


https://www.ipn.md/ro/decizia-cedo-in-cazul-lui-vadim-pisari-ar-putea-sa-7978_1019674.html

Decizia CEDO, prin care Federaţia Rusă a fost condamnată pentru asasinarea unui tânăr moldovean de către un militar al forţelor pacificatoare ruse ar putea să rămână neexecutată. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, consideră că în cel mai bun caz Federaţia Rusă ar putea să plătească prejudiciul moral familiei tânărului ucis, dar nu se va conforma deciziei CEDO în ceia ce priveşte condamnarea militarului vinovat. „Moscova ar trebui să se conformeze ca militarul asasin să fie supus judecăţii şi condamnat, este vorba de o omucidere comisă cu sânge rece. Nu este exclus că Vadim Pisari putea fi salvat. După ce l-au rănit, militarii ruşi l-au târât din maşină, l-au lăsat să zacă într-o baltă de sânge şi nu au permis medicilor de la ambulanţă timp de o oră să-i acorde ajutorul necesar . Vadim Pisari a decedat mai apoi la spital. Noi am primit o palmă din partea Rusiei în acest caz. Moscova l-a scos de sub urmărire penală şi l-a ascuns pe militarul asasin”, a spus Leahu.

Avocatul Alexandru Postică la fel crede că Moscova nu-şi va onora obligaţiunile privind executarea deciziei CEDO. „Noi vom cere redeschiderea dosarului penal în privinţa militarului care l-a omorât pe Vadim Pisari. Vom solicita anularea ordonanţei de scoatere de sub urmărire penală a militarului. Dar nu este exclus ca Procuratura rusă să mai emită o ordonanţă similară. Există poziţia tranşantă a Rusiei de a apăra cu orice preţ imaginea militarilor ruşi”, a declarat avocatul.

Directorul Asociaţiei „Promo-LEX”, Ion Manole, a declarat că guvernarea de la Chişinău este obligată să ceară cu orice ocazie, de la cele mai înalte tribune, ca Rusia să execute decizia CEDO. „A fost un caz similar în Armenia. Sub influenţa opiniei publice autorităţile de la Moscova au decis în cele din urmă ca militarul asasin să fie cercetat penal. Este şi de datoria statului nostru ca să ceară judecarea militarului asasin, a spus Manole.

Vadim Pisari, 18 ani, a fost împuşcat în dimineaţa de 1 ianuarie 2012 de către un militar al trupelor ruse de menţinere a păcii, în timp ce acesta a încercat să treacă podul de pe Nistru în localitatea Vadul lui Vodă. Procuratura rusă a decis că militarul a procedat conform statutului şi l-a scos de sub urmărire penală. CEDO a obligat Federaţia Rusă să achite părinţilor tânărului ucis despăgubiri de 35 de mii de Euro şi altele 6 mii de Euro pentru cheltuielile de judecată. Totodată, CEDO a obligat Federaţia Rusă să pornească urmărirea penală în privinţa militarului care l-a împuşcat pe Pisari.