Decizia AIE: referendum în septembrie, alegeri parlamentare şi prezidenţiale în noiembrie
https://www.ipn.md/ro/decizia-aie-referendum-in-septembrie-alegeri-parlamentare-si-prezidentiale-in-7965_982920.html
Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) propune organizarea, în luna septembrie, a unui referendum consultativ privind modalitatea alegerii şefului statului, iar în noiembrie desfăşurarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. Soluţia pentru depăşirea crizei constituţionale a fost anunţată de către liderii AIE la o conferinţă de presă joi, 3 iunie, în prezenţa secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, transmite Info-Prim Neo.
Liderii AIE au decis să respecte Constituţia Republicii Moldova, care prevede în cazul nealegerii preşedintelui ţării să fie dizolvat Parlamentul, iar decizia de deblocare a situaţiei să o ia cetăţenii. Spicherul Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL), a declarat că Parlamentul va fi dizolvat după referendum. „Sunt convins că decizia luată astăzi ne va ajuta să depăşim situaţia”, a declarat Mihai Ghimpu.
Prim-ministrul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), a spus că, deşi cetăţenii au obosit de alegeri, propunerea AIE are conţinut şi finalitate. „După acest referendum şi alegeri, instituţiile statului vor deveni cu adevărat funcţionale. Abia atunci vom realiza obiectivul nostru, cel de integrare în Uniunea Europeană”, a declarat Filat.
Liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, a declarat că decizia AIE nu a fost consultată cu opoziţia, Partidul Comuniştilor (PCRM). Lupu a precizat însă că decizia este una euroconformă, iar dacă comuniştii vor organiza proteste şi vor îndemna cetăţenii să nu participe la referendum, voinţa lor va fi împotriva Europei.
Liderul Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urecheanu, a spus că cei de la guvernare nu au dreptul să nu respecte Constituţia şi şi-a exprimat speranţa că cetăţenii vor da dovadă de responsabilitate şi vor participa la referendum.
Secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a declarat că CoE susţine soluţia găsită de AIE pentru depăşirea crizei constituţionale. „Dacă preşedintele statului nu a fost ales de două ori şi modificarea art. 78 nu a fost posibilă în Parlament, atunci este mai bine ca întrebarea să fie lăsată la discreţia cetăţenilor”, a spus oficialul european.
Deşi actuala Constituţie prevede că referendumul şi alegerile este necesar să fie separate de un termen de 120 de zile, Codul electoral ar putea fi modificat astfel încât acest termen să fie redus la 60 de zile, propunere susţinută de către Comisia de la Veneţia, a spus Marian Lupu. Liderul PDM nu exclude faptul că alegerile parlamentare prezidenţiale ar putea avea loc într-o zi.