De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, marcată pe 14 iunie, tot mai mulți oameni se mobilizează și donează sânge. Potrivit directorului Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, anual se înregistrează o creștere cu 20-30% a numărului donatorilor care vin la punctele de colectare a sângelui anume în ziua de 14 iunie, transmite IPN.
Sistemul de sănătate din Moldova obține produse din sânge din circa 80 de mii de donări anuale. Potrivit Svetlanei Cebotari, 85% din toate unitățile de sânge recoltate pe parcursul anului 2016 au venit de la donatorii voluntari, care au donat dezinteresat. Celelalte 15% sunt la fel donări neremunerate, însă au fost direcționate rudelor sau prietenilor care necesită transfuzii de sânge.
Potrivit Svetlanei Cebotari, sânge poate dona orice persoană care își dorește, are între 18 și 60 de ani, are o stare perfectă de sănătate și o greutate corporală mai mare de 50 kg. În special e nevoie de grupele de sânge cu Rh negativ, dar și grupele III și IV Rh pozitiv.
Toți donatorii de sânge își pot lua două zile libere de la muncă și primesc un pachet alimentar. Potrivit unui proiect de hotărâre, propus pentru discuții publice de către Ministerul Sănătății, costul pachetului alimentar pentru donatori ar putea să crească la 100 de lei, față de 50 de lei în prezent.
La nivel național astăzi, 14 iunie, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a deschis zece puncte de donare în Chișinău, Bălți și Cahul, alte 15 puncte de donare a sângelui au fost organizate în mai multe centre raionale.