logo

De unde Maia Sandu şi Igor Dodon vor culege voturi pentru turul doi?


https://www.ipn.md/ro/de-unde-maia-sandu-si-igor-dodon-vor-culege-voturi-pentru-turul-doi-7978_1030656.html

Dacă unii comentatori politici cred că Igor Dodon, având în vedere scorul obţinut în primul tur, este practic câştigător, alţii consideră că Maia Sandu are şanse reale să câştige cursa pentru fotoliul de preşedinte dacă va reuşi să mobilizeze electoratul proeuropean.

Solicitat de IPN, analistul politic Corneliu Ciurea a declarat că în favoarea socialistului Igor Dodon ar putea să-şi dea votul susţinătorii lui Dumitru Ciubaşenco şi, eventual,  electoratul comunist, dacă conducerea partidului nu va mai chema la ignorarea alegerilor şi va face apel către simpatizanţii comunişti să îl susţină pe candidatul PSRM. Totodată, Igor Dodon s-ar putea bucura de o parte din voturile democraţilor, dacă PDM se va certa cu Maia Sandu. „Deci are ceva resurse”, a spus Corneliu Ciurea. În opinia lui, având în vedere scorul obţinut în primul tur, Igor Dodon este practic câştigător. „Nu-mi dau seama ce factor trebuie să intervină ca să schimbe raportul de forţe. Doar o minune o poate ajuta pe Maia Sandu  să devină preşedinte”, a spus Corneliu Ciurea.

Către Maia Sandu ar putea fi întreptate voturile susţinătorilor celorlalţi contracandidaţi din primul tur, în special voturile susţinătorilor lui Mihai Ghimpu şi Iurie Leancă. Poate avea loc şi o mobilizare clară a tinerilor, care îi va aduce voturi suplimentare. O creştere a scorului electoral Maia Sandu o poate atinge şi datorită unei mobilizări suplimentare la Chişinău, ceea ce va fi însă foarte greu de obţinut pentru că în capitală şi aşa rata de participare a fost mare comparativ cu alte circumscripţii, a mai spus Corneliu Ciurea.


Politologul Mihai Cernencu, contactat de IPN, este de părere că în primul tur de scrutin liderul Partidului Socialiştilor şi-a mobilizat foarte exemplar electoratul. În turul doi are şanse să aibă drept resurse de vot şi electoratul candidatului Partidului Politic Partidul Nostru, Dumitru Ciubaşenco. Printre alegătorii lui Dodon se poate regăsi şi electoratul Partidului Comuniştilor, care a boicotat alegerile în primul tur, dar şi cel al Partidului Democrat, care şi-a retras candidatul.

Cât ţine de candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, în opinia lui Mihai Cernencu, aceasta ar putea culege din voturile candidaţilor Mihai Ghimpu, Iurie Leancă,  pentru care au votat nu doar membrii de partid. Principala resursă pentru a-şi lărgi bazinul electoral pentru Maia Sandu ar fi tinerii, care au avut în aceste alegeri o prezenţă scăzută. În aceste condiţii, în opinia politologului, Maia Sandu trebuie să vină cu un mesaj pentru a mobiliza tineretul. Şi aici ar putea avea loc o situaţie similară celei din 2009, când a fost decisiv votul tinerilor. Politologul a dat drept exemplul şi experienţa celor două scrutine orăşeneşti, când şi Igor Dodon, şi Zinaida Greceanîi, deşi au avut susţinere în alegeri, în turul doi au fost învinşi.

Comentatorul politic Ion Tăbârţă crede că Maia Sandu are şanse reale să câştige cursa pentru fotoliul de preşedinte dacă va reuşi să mobilizeze electoratul proeuropean. Pentru a avea succes, rata de participare a electoratului pe interior ar trebui să crească cu 5%-10%. Dacă rata de participare va fi aceeaşi ca în primul tur, victoria lui Igor Dodon va fi mai facilă.

„Trebuie să luăm în calcul că Igor Dodon a acumulat peste 48% din voturi, adică aproape 50%. Alta ar fi situaţia dacă ar fi acumulat în jur de 42%-43%. Acum el trebuie să-şi păstreze electoratul. Probabil de aceasta a şi făcut acest apel către stânga politică din Republica Moldova. Pentru Maia Sandu nu este suficient să culeagă acele voturi ale dreptei care nu au votat pentru ea în primul tur. Ea trebuie să motiveze şi acel electorat pasiv, care din anumite motive nu s-a prezentat la vot. Ca anume acest  electorat să-şi dea votul pentru candidatul proeuropean Maia Sandu”, a spus comentatorul politic. Potrivit acestuia, în turul doi cei doi concurenţi, Maia Sandu şi Igor Dodon, pot obţine un rezultat aproape egal.