Paștile Blajinilor au loc după Săptămâna Luminată. Sunt primele comemorări ale răposaților la nivel bisericesc după sărbătorile pascale. În tradiția ortodoxă, în aceste zile ne amintim de cei plecați din viață. Solicitat de IPN, arhimandritul Nectarie Gherman, prorector pentru studii al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, a menționat că această sărbătoare simbolizează atât bucuria Învierii lui Hristos, cât și amintirea viitoarei învieri a morților. În aceste zile, credincioșii merg mai întâi la biserica să se roage pentru cei răposați, apoi la mormintele rudelor pe care le decorează cu flori. Aprind lumânări și se roagă pentru odihna sufletelor.
Aceste zile de pomenire se recomandă să fie petrecute în liniște, cu credință. La cimitir mergem decent îmbrăcați, ne rugăm, cântăm Hristos a Înviat. Nu se permite organizarea distracțiilor zgomotoase, dansurilor și festivităților. „Onorăm strămoșii, în primul rând, prin pomenirea lor la sfintele rugăciuni, prin milosteniile pe care le facem în numele lor, prin vizitarea și îngrijirea mormintelor. După liturghia din biserică preotul vine și la mormânt pentru a face o litie morțească în prezența rudelor și a cânta cu ei Hristos a Înviat, apoi Veșnică Pomenireˮ, a spus Nectarie Gherman.
Un rol important îl are rugăciunea la Paștile Blajinilor. „Îl rugăm pe Dumnezeu sa-i ierte de greșelile lor, să le dea odihnă, sa-i așeze cu sfinții în grădina raiului. Totodată, prin intermediul rugăciunii menținem legătura noastră spirituală cu cei dragi care nu mai sunt printre noiˮ, a subliniat preotul.
În aceste zile se dă pomană, în special la nevoiași. Nu se face schimb de pomeni între rude. Pomenile pot fi diverse, tot ce folosește omul în viața cotidiană, produse alimentare, obiecte sau bani.