Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală, Pavel Borşevschi, îndeamnă creştinii care vor merge la cimitir de Paştile Blajinilor să nu facă excese şi să renunțe la practicile păgâne de a aduce la cimitir mâncăruri şi pomeni. „Cimitir, din limba greacă, înseamnă dormitor şi noi venim la cimitir la cei adormiți, şi trebuie să ne dăm seama că în dormitor cu mâncare nu se intră, mai ales că cei adormiți se hrănesc cu Hristos şi nu au nevoie de alte bucate”, a declarat preotul pentru IPN.
Când mergem la cimitir trebuie să sărutăm crucea de pe mormânt, care simbolizează arma de răscumpărare prin care Dumnezeu ne-a răscumpărat pe noi. După ce am sărutat crucea, punem pe mormânt cozonacul şi ouăle roşii, alte bucate nu se mai aduc la cimitir. „Oul roşu pus pe mormânt simbolizează Paştile, iar cozonacul trupul lui Iisus Hristos. Asupra cozonacului punem o lumânare din ceară, nicidecum din altă materie, pentru că ceara este adunată de cea mai curată ființă de pe pământ – albina, din mireasma florilor, cea plăcută lui Dumnezeu, precum şi mirul cel mirositor adus de femeile mironosițe”, spune preotul paroh.
Din slavonă, „blajin” înseamnă fericit. „Astfel, când vorbim de Blajini, vorbim despre cei adormiți întru Hristos şi îi numim fericiți pentru că ei prin viața lor, punându-şi nădejdea în Dumnezeu, nu pot să rămână ruşinați. Pentru că nădejdea în Hristos nu ruşinează. Având nădejde că cei adormiți ne aud, când mergem la mormintele lor, le zicem în această zi: „Hristos a Înviat!” şi cântăm de trei ori această cântare”.
Totodată, la mormântul celor adormiți trebuie să mergem cu tămâie şi cărbuni şi se tămâiază de trei ori mormintele cântând: „Hristos a Înviat!”, după care se stă la morminte şi în niciun caz nu se fumează şi nu se consumă alcool. Se cântă psalmi, aşa cum făceau primii creştini şi îi pomenim pe cei adormiți cu faptele care ar putea să le servească în viața veşnică. „Cimitirul este egal cu altarul unde jertfeşte Hristos trupul şi sângele lui. Şi nu există mai mare batjocoră decât aceea când mergem la cimitir cu mâncăruri şi băuturi şi turnăm vin pe morminte. Vinul se turna pe mormânt în cazul în care cel care a fost înmormântat n-a fost îmbălsămat cum se cuvine, adică nu a fost îmbălsămat cu apaos, care este din mir şi vin de la Sfântul Maslu, la fel cum a fost îmbălsămat şi Hristos”, a spus preotul.
„Numai păgânii mâncau la morminte, crezând că, dacă mâncau bucatele care au fost pe placul celui adormit, atunci acele bucate ajung şi la el. Dar noi ştim, că oricine ar mânca în locul meu, eu sătul nu o să fiu niciodată. Dar dacă cineva mă iubeşte, sentimentul dragostei ni se transmite şi simțim”, a mai spus preotul.
Cât despre florile cu care mergem la cimitir, aceasta a subliniat că în afară de flori vii niciun fel de coroane sau flori din plastic nu sunt binevenite. La cimitir trebuie să ne ducem cu cea mai mare sinceritate şi dragoste. Zilele de luni şi marți sunt cele mai potrivite pentru a-i pomeni pe cei răposați, susține preotul Pavel Borşevschi. Pentru că prima duminică după Învierea lui Iisus Hristos se numeşte Antipascha sau Duminica Tomei, dar şi Ziua Învierii, zi în care neapărat trebuie să mergem la Biserică. Dar dacă totuşi Paştile Blajinilor este marcat duminică, mai întâi se trece pe la Biserică, se scriu cei răposați la Proscomidie, se dă la pomelnicul, după care se merge la cimitir şi se fac rânduielile.
„Să nu credeți cumva că este puțin pentru tatăl, mama sau fratele vostru dus din viață. Pentru că Biserica aşa îi pomeneşte. Cei care nu reuşesc să ajungă la cimitir luni sau marți, se pot duce şi miercuri sau joi, nu contează. Contează să nu vă duceți doar o dată pe an. Şi nu contează monumentul de pe mormânt, ci crucea prin care Hristos a adus bucurie la toată lumea. Nu ne ducem să dăm celui răposat de pomană cratițe etc. Pomana creştină după Evanghelie constă în a hrăni un om flămând, nu la cimitir, în fața celui răposat să te lauzi tatălui răposat, este fală goală, păgânism”, a concluzionat preotul Pavel Borşevschi.
Paştile Blajinilor în Republica Moldova are loc duminică şi luni cu o săptămână după Paşti.