logo

De la Orhei, la Bălți. Percheziții într-un dosar de corupere electorală și finanțare ilegală a partidelor


https://www.ipn.md/ro/de-la-orhei-la-balti-perchezitii-intr-un-dosar-8013_1108057.html

Oamenii legii au descins astăzi cu percheziții în nordul țării într-o cauză penală pornită pe faptul coruperii electorale și finanțării ilegale a partidelor politice. Acțiunile au vizat oficiul din municipiul Bălți al unui partid politic, precum și domiciliile unor persoane fizice afiliate formațiunii respective, transmite IPN.

Centrul Național Anticorupție menționează că persoanele vizate au fost documentate în procesul de corupere a alegătorilor pentru referendumul și alegerile care urmează să aibă loc pe 20 octombrie. Datelor personale ale alegătorilor au fost trimise unor persoane terțe și instituții financiare din afara Republicii Moldova pentru ca să obțină remunerații ilicite pentru exercitarea dreptului de vot.

Săptămâna trecută, 18 funcționari publici, printre care primarul și viceprimarul orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali, au fost percheziționați într-o cauză penală pornită pe faptul coruperii pasive și încălcării modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale. O persoană a fost plasată în izolator, iar alta este în arest la domiciliu.